Povesti din China antica: urmarirea confortului era evitata cu orice pret

Oamenii din vechea Chină obişnuiau să spună: “Apa curgătoare nu se strică, iar lacătele şi zăvoarele uşilor rămân intacte dacă le foloseşti.”
Oamenii din vechea Chină obişnuiau să spună: “Apa curgătoare nu se strică, iar lacătele şi zăvoarele uşilor rămân intacte dacă le foloseşti.” (Peashooter / www.pixelio.de)

Societatea din China antica gandea ca urmarirea confortului este tot atat de daunatoare omului ca si vinul otravit. A accepta prea multa desfatare si a urmari confortul era un lucru dispretuit de oameni si privit ca incalcarea unui tabu.

Un proverb chinezesc spune: "Oamenii traiesc cu necazuri si pericole, dar mor din cauza confortului”. Desi confortul in sine nu duce la moarte, el poate foarte bine sa favorizeze lenea si sa ademeneasca omul sa-si slabeasca vointa.

Confucius spunea: "Nu este bine sa nu faci nimic dupa o masa copioasa. Ar trebui sa joci cel putin o partida de sah. Chiar si jocul de sah este mai bun decat sa lenevesti”.

Si Mencius a avut ceva de spus pe aceasta tema: "Cand oamenii savureaza mancare buna si au haine calduroase si traiesc o viata confortabila, dar n-au educatie sau cultura, ei seamana cu animalele. Acest lucru este foarte ingrijorator pentru un sfant care este trimis sa educe oamenii cu privire la normele de eticheta si morala”.

Oamenii din vechea China considerau confortul chiar daunator. A trai o viata confortabila fara preocupari de educatie, cunoastere si cultura poate conduce oamenii spre o cale gresita si ii poate face sa comita acte care nu difera prea mult de cele ale animalelor.

Liu Bei, unul dintre conducatorii din timpul celui de-al Treilea Regat, a suspinat odata cu lacrimi in ochi: "In trecut am calarit mereu si nu mai aveam carne pe picioare. Acum ca nu mai calaresc, carnea a revenit. Timpul curge ca apa. Sunt batran dar n-am obtinut nimic. Nu pot face nimic altceva decat sa ma simt mahnit.”

Tao Kang, un oficial din timpul dinastiei Jin, muta afara 100 de vase de ceramica dimineata si le ducea inapoi seara. Oamenii, curiosi, l-au intrebat de ce o facea. El a raspuns: "Incerc sa fac tot ce pot pentru natiunea mea. Daca ma simt prea confortabil, ma tem ca este posibil sa nu imi fi indeplinit indatoririle suficient de bine; acesta este motivul pentru care imi ocup tot timpul astfel.” In cele din urma a devenit guvernatorul a opt state si a fost renumit.

Oamenii din vechea China obisnuiau sa spuna: "Apa curgatoare nu se strica, iar lacatele si zavoarele usilor raman intacte numai daca le folosesti.”

Anticii chinezi stiau ca omul are numai putini ani de trait. Daca se complace in confort, devine lenes, fara teluri si pasiv, atunci se teme de greutati si determinarea sa descreste pana ajunge slabiciune. Cand il loveste necazul, este incapabil sa faca sacrificii si in consecinta nu castiga nimic. Angajandu-se prea mult in cautarea confortului poate da de greutati; cei care reusesc sunt de obicei puternici, sarguinciosi si hotarati.