Povesti din China antica: mancarea este pentru a domoli foamea

Cand cuiva ii este foame si stomacul are nevoie sa fie umplut, nu conteaza cat de uscat poate fi orezul.
Cand cuiva ii este foame si stomacul are nevoie sa fie umplut, nu conteaza cat de uscat poate fi orezul. (Willfahrt / pixelio)

Asa cum spune o veche zicala, "Cand te loveste foamea, orice este bun sa iti umple stomacul." Urmatoarea poveste ilustreaza aceasta vorba, in mod ironic.

Lui Nanyuan a fost ministrul lucrarilor publice in timpul erei Jiang (1522-1566), pe vremea dinastiei Mung (1368-1644). Acesta s-a intos in orasul sau natal, dupa retragerea din politica. Un oficial de provincie, care avea jurisdictia asupra orasului acestui ministru pensionat, era pretentios si dificil cand era vorba de mancare. Oficialii mai mici din regiune se simteau intimidati la asteptarea uneia dintre vizitele demnitarului. Liu Nanyuan, de acum pensionat, le-a spus: "Candva, a fost elevul meu. Am sa merg sa il sfatuiesc."

Liu l-a vizitat pe acest oficial mofturos la casa sa si a comentat, "Mi-ar fi placut sa organizez un banchet pentru tine, insa mi-e teama ca ti-ar rapi prea mult din timpul pretios si se va suprapune cu afacerile tale. Pentru a face lucrurile mai usoare, de ce nu vii acasa la mine la cina? Sotia mea este plecata din oras si nu avem pe nimeni care sa prepare ceva special pentru tine. Ce zici de ceva simplu?" Protocolul ii interzicea oficialului provincial sa refuze invitatia, deoarece pana la urma, Liu ii fusese profesor.

Vizitandu-l pe Liu acasa la el, pranzul a sosit, si a si trecut, fara sa vada vreun fel de mancare. Oficialului ii era deja foame. Cand a sosit intr-un final un fel de mancare, acesta a primit doar orez si cateva bucatele de tofu. Liu si invitatul sau au mancat fiecare cate trei boluri de orez, iar apoi, oficialul s-a simtit satul, pana in punctul in care nu mai putea manca nimic. Insa ulterior, a fost servita o delicatesa, acompaniata de un vin excelent. In scurt timp, masa era plina de mancare aleasa.

Dar vai!, oficialul era prea satul pentru a manca orice altceva. Liu Nanyuan a insistat ca invitatul sa manance mai mult, insa acesta a refuzat, spunand: "Sunt satul. Nu mai pot manca niciun pic." Liu a zambit si a comentat: "Vezi tu, nu conteaza daca mancarea este gustoasa, elaborata sau bogata, sau tocmai hranitoare. Odata ce ne-am saturat, nici macar cea mai eleganta mancare nu ne mai tenteaza. Doar oamenii carora le lipseste virtutea cer feluri de mancare speciale si nu realizeaza ca ii deranjeaza pe ceilalti cu cererile lor si ca le creeaza probleme."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură