Povesti din China Antica: "Cei Opt Nemuritori" (II)

Lee Te Guay
Lee Te Guay (ccnt.com)

Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

Sa-i cunoastem in continuare pe „Cei Opt Nemuritori” ai traditiei chineze (numiti generic ba xian). In acest capitol vom vorbi despre unul dintre ei, pe nume Lee Te Guay.

Acest nemuritor este portretizat deseori ca un cersetor olog, care se sprijina pe o cirja de fier. In mana dreapta tine o sticluta, in care pastreaza potiunea cu ajutorul careia poate separa sufletul de trup. Potrivit legendei, Lee a fost un barbat inalt, cu fata intunecata si ochi mari, barba si par ondulat, prins intr-un un cerc de fier sau de aur. Yu Huang (Imparatul de Jad) i-a daruit nemurire pentru faptele sale nobile si vindecarea multor oameni de diverse boli.

Conform unei versiuni diferite, Lee Te Guay a fost doctor si om de stiinta. Potrivit scrierilor filologului Van Shichzhen (anii 1526-1590), Lee a trait in secolul al 8-lea d.Hr. si a fost cunoscut si sub numele de Lee Ninyan. Personalitatea lui este asociata cu Han Syantszy, nepotul celebrului ganditor confucianist Yuyya Han, care a trait in perioada anilor 768-824.

Timp de 40 de ani, Lee Te Guay a studiat Tao in muntii Chzhunnanshan si ulterior, parasindu-si corpul fizic intr-o coliba, a mers sa rataceasca prin lume. Trupul sau i-a fost devorat de un tigru, iar legendele spun ca sufletul sau s-a reincarnat in corpul neinsufletit al unui cersetor schiop. Se spune ca Lee isi putea micsora corpul fizic si dormea in sticluta sa pe care o purta mereu cu el. La piata vindea diferite potiuni si decocturi magice, care puteau vindeca orice boala.

Lee Te Guay era considerat protectorul magicienilor, astrologilor, vrajitorilor si medicilor, si imaginea lui era utilizata in calitate de semn pentru farmacii.

Conform altor versiuni, taoistul Lee a fost discipolul si contemporanul lui Lao Tzu. El dispretuia vanitatea lumii omenesti, ducea o viata ascetica intr-o pestera de munte cu o usa din piatra. 40 ani a trait in munti si a studiat secretele nemuririi, deseori uitind si de hrana.

Legendele sustin ca la un moment dat si-a parasit corpul fizic intr-o pestera in Danshan, in provincia Anhui, lasandu-l in grija unui student, si a plecat la Lao Tzu. Totodata si-a avertizat discipolul ca daca nu se intoarce in termen de sapte zile (ciclu alchimic al transformarilor), atunci elevul va trebui sa-i distruga trupul. Dupa sase zile, elevul a aflat despre boala mamei sale si, fara a astepta finalizarea perioadei indicate, a ars trupul mentorului sau si a plecat acasa. La intoarcere, Lee a descoperit ca trupul sau este ars. In acel moment, nu departe murise un cersetor schiop. Lee a intrat in corpul acestuia. De atunci, a preluat chipul acestuia si a devenit binecunoscutul Lee Te Guay. Apoi s-a ivit in casa discipolului, i-a reinviat mama si dupa 200 de ani l-a ridicat in ceruri.

Lee Te Guay a asimilat atit de bine secretele magiei, incit Imparatul de Jad, despre care mitologia chineza spune ca este conducatorul Cerului Pamantului si Lumii Subpamantene, l-a invitat in ceruri sa faca acelasi lucru. Lee s-a dus acolo, insa se spune ca el continua sa apara pe pamant. Purtand chipul unui batran el inca isi vinde potiunile magice prin lume.

Legendele afirma ca intr-o zi a hotarit sa transmita starea nemuririi unuia din discipolii sai, Chaodu, caruia i-a ordonat sa il urmeze intr-un cuptor care ardea. Dar Chaodu s-a speriat si nu l-a urmat. Atunci, Lee a aruncat in rau o frunza de bambus si i-a propus lui Chaodu sa traverseze raul pe ea. El a refuzat din nou. Atunci Lee i-a spus discipolului: „Esti prea atasat de lucrurile pamantesti si nu vei putea deveni nemuritor”. Dupa mustrarea maestrului sau, discipolul a sarit pe frunza de bambus si a traversat raul.