Povesti din China antica. Batranul Yue Lao - cel ce uneste inimile

(Photos.Com)

In China Antica oamenii considerau ca toata viata umana este predeterminata de catre un destin ce este scris in Ceruri. Toate evenimentele din viata, inclusiv casatoria, sunt planificate in ceruri si acolo exista multi Zei si sfinti, care supravegheaza punerea in aplicare a acestui plan divin.

Zeitatea care leaga casatorile intre oameni in mitologia chineza se numeste Yue Lao (batranul selenar) sau Yue Xia Lao (batranul sub lumina lunii). El apare noaptea sub lumina lunii si ii uneste pe viitorii soti cu un fir rosu pe care il leaga de gleznele lor. Chiar daca acestia se afla departe unul de altul, ei oricum se vor intalni si vor deveni sot si sotie.

Exista o legenda referitoare la acest mit, scrisa de catre Lee Fuyang, scriitor si poet al dinastiei Tang (anii 618 - 907).

In timpul domniei imparatului Li Shimin, traia un tanar pe nume Wei Gu. Odata, in timpul unei calatorii, Wei Gu ramase peste noapte la un hotel in orasul Sunchen. Noaptea tirziu el a vazut pe treptele din fata hotelului un om in varsta care rasfoia o carte. Coplesit de curiozitate, baiatul s-a apropiat de batrin si l-a intrebat: „Ce fel de carte ai?” Batrinul l-a privit si i-a zis: „Aceasta este cartea in care scrie cine si cu ce persoana se va uni prin casatorie”.

Langa batran se afla un sac de calatorie. "Dar in geanta ce ai?" - nu se opri din intrebari tanarul. "In sac am fire rosii pe care le leg de gleznele viitorilor soti, dupa care, chiar daca sunt inamici, daca unul este bogat si altul sarac, sau daca locuiesc la mii de kilometri departare unul de altul, ei oricum se vor casatori", a explicat batranul misterios. Si dupa o scurta pauza a adaugat cu un zambet pe buze: "Tu ai deja la glezne firul meu rosu".

Wei Gu nu a crezut ce a auzit. Dar din curiozitate, mai cu seama ca de mult timp era in cautarea unei mirese, a intrebat:

"Spune-mi, cine e mireasa mea?" - Inima tanarului dintr-o data a inceput sa bata puternic.

"Mireasa ta are acum doar de trei ani. Daca doresti, ti-o voi arata maine dimineata", a spus batranul.

Wei desigur dorea foarte tare sa o vada, desi era dezamagit de varsta ei. Dis-de-dimineata batranul l-a dus pe tanar la piata. La scurt timp au vazut o femeie batrana oarba de un ochi care vindea legume. Impreuna cu ea era o fetita in haine murdare. Batranul a aratat spre fetita si a spus: „Iata viitoarea ta mireasa”.

Tanarul a ramas foarte mirat. Fata nu numai ca era murdara dar parea si foarte urata. Din furie a vrut sa-i dea o lectie batranului, dar acesta deja disparuse.

Ceva ii spunea lui Wei ca ceea ce batranul ii spusese, era adevarat. Atunci se gandi sa faca o fapta rea. A gasit un slujitor local si i-a promis sa-l plateasca bine pentru uciderea fetei. Sluga s-a furisat langa fata, dar brusc s-a emotionat foarte tare si in loc sa loveasca in inima, a lovit cu cutitul linga ochii copilului. Fata a strigat atragand atentia oamenilor. Sluga s-a speriat ca va fi prins si a fugit. Fiind insa lacom din fire, i-a spus lui Wei ca a respectat intelegerea, i-a luat banii si a disparut.

Au trecut 14 ani. Wei provenea dintr-o familie nobila, parintii lui murisera deja. Intr-o zi, seful provinciei in care traia i-a propus sa i-o dea pe fiica sa in casatorie. Dupa nunta, cand tanara sotie a scos bijuteriile de pe cap, Wei a vazut o cicatrice langa ochii acesteia si a intrebat-o ce i se intamplase. Fata i-a spus ca, odata, fiind la piata cu dadaca ei chioara de un ochi, un om a alergat spre ea si fara nici un motiv aparent a injunghiat-o si a fugit. Seful judetului nu era tatal ei adevarat.

Wei Gu si-a dat seama ca acel om batran era de fapt un sfant si ca actiunile oamenilor intr-adevar sunt predeterminate de destin. El i-a povestit adevarul sotiei si i-a cerut iertare. Ea i-a marturisit ca nu-i poarta pica, dupa care si-au trait viata in armonie si respect reciproc.

Aceasta poveste a fost mai apoi auzita de primarul orasului Sunchen, care a numit hotelul langa care tanarul Wei l-a intalnit pe Yue Lao cel carunt, "Hotel pentru legarea casatoriilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură