Portavionul rusesc Kuzneţov lansează primele lovituri asupra Siriei

Rusia susţine că avioanele de luptă staţionate pe portavionul Amiral Kuzneţov din Marea Mediterană au lansat primele lovituri aeriene asupra Siriei.
Avion de luptă decolează de pe portavionul rusesc Amiral Kuzneţov.
Avion de luptă decolează de pe portavionul rusesc Amiral Kuzneţov. (Captură Foto)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţa aeriană rusă a lansat marţi o “operaţiune majoră” în provinciile Idlib şi Homs împotriva poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic şi ale unui grup ce a fost afiliat la Al-Qaeda.

“Pentru prima dată în istoria noastră maritimă, portavionul Amiral Kuzneţov a început să participe la luptă”, a precizat Şoigu în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Un grup de luptă al Flotei Nordice ruseşti, alcătuit din Amiral Kuzneţov, crucişătorul de luptă Petru cel Mare, două nave antisubmarin – Severomorsk şi Viceamiral Kulakov – precum şi nave de suport, a sosit la începutul acestei luni în Mediterană.

Comandantul crucişătorului Petru cel Mare, Vladislav Malahovski, a declarat că navele ruseşti nu sunt deranjate de avioanele de luptă ale altor naţiuni. “Nimeni nu zboară deasupra noastră. Tuturor le este frică să se apropie de noi la mai puţin de 50 km, înţelegând puterea navelor Petru cel Mare şi Amiral Kuzneţov”, a precizat el.

Între timp, loviturile aeriene au vizat zonele ocupate de rebeli în oraşul nordic sirian Alep pentru prima dată în trei săptămâni.

Televiziunea de stat siriană şi activiştii sirieni au raportat că loviturile au fost desfăşurate de forţa aeriană a Siriei.

Rusia desfăşoară lovituri aeriene pentru susţinerea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad de peste un an.