Poroşenko se confruntă cu un test dur în runda finală a prezidenţialelor din Ucraina

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Alegătorii ucraineni merg la urne duminică în runda finală a alegerilor prezidenţiale, care vor hotărî soarta preşedintelui ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, potrivit RFE/RL.

Ultimele sondaje de opinie arată că rivalul lui Poroşenko, actorul de comedie Vladimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, are un avantaj substanţial.

Un sondaj publicat în 18 aprilie de grupul de cercetare Reiting a descoperit că 57,8% dintre alegători au precizat că îl vor vota în mod sigur pe Zelenski, în timp ce 21,7% au susţinut că intenţionează să îl voteze pe Poroşenko.

Zelenski, care şi-a desfăşurat campania în principal pe reţelele sociale şi a evitat în mare parte discuţiile politice substanţiale, a beneficiat de pe urma economiei deficitare ucrainene, a corupţiei răspândite în ţară şi a oboselii provocate de războiul lung de 5 ani al Kievului împotriva separatiştilor pro-ruşi din părţile estice ale Ucrainei.

La rândul său, Poroşenko, în vârstă de 53 de ani, a încercat să profite de lipsa de experienţă a lui Zelenski, precizând că acesta nu va fi capabil să îi facă faţă preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Vei fi un şef de stat slab, incapabil să se apere de loviturile lui Putin”, i-a declarat Poroşenko rivalului său în timpul unei dezbateri care a avut loc vineri. Preşedintele ucrainean a adăugat: “Nu cred că [Zelenski] visează să predea Ucraina, să împingă Ucraina înapoi în Imperiul Rus, însă Putin are un astfel de vis”.

Zelenski a câştigat prima rundă a alegerilor prezidenţiale din 31 martie cu 30% dintre voturi. Poroşenko a ocupat locul doi cu 16% dintre voturi.

Zelenski a declarat că susţine eventuala aderare a Ucrainei la NATO, însă doar dacă acest pas va fi aprobat printr-un referendum. El a insistat că Rusia trebuie să returneze Ucrainei peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi să plătească despăgubiri.

De asemenea, Zelenski a cerut discuţii directe cu Rusia cu privire la conflictul din estul Ucrainei. În trecut, Moscova a respins astfel de propuneri, susţinând că acel conflict – care a provocat moartea a peste 13.000 de persoane – este o problemă internă a Ucrainei şi a cerut Kievului să negocieze cu reprezentanţii separatiştilor susţinuţi de Rusia.

Susţinătorii lui Poroşenko îl creditează pe acesta pentru consolidarea armatei ţării, pe care a moştenit-o într-o stare deplorabilă de la fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, care a fugit din ţară în 2014 în timpul unor proteste stradale masive.

În plus, Poroşenko a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi a obţinut călătorii fără vize în UE pentru cetăţenii ucraineni. De asemenea, Poroşenko l-a determinat pe patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului să recunoască Biserica Ortodoxă a Ucrainei ca fiind independentă de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe