Comediantul Zelenski promite organizarea unui referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Candidatul prezidenţial ucrainean Vladimir Zelenski
Candidatul prezidenţial ucrainean Vladimir Zelenski (Brendan Hoffman/Getty Images)

Candidatul prezidenţial ucrainean Vladimir Zelenski, care se află la conducere în sondaje, a promis că, în cazul în care va fi ales preşedinte, va organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO, potrivit RFE/RL.

Zelenski, un actor de comedie aflat la distanţă mare în faţa preşedintelui Petro Poroşenko în sondajele realizate înaintea celei de-a doua runde a alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie, a declarat joi că “în mod sigur am ales calea noastră către Europa”.

Dar el a precizat că este important să se ajungă la un consens la nivel naţional privind intrarea în alianţa militară vestică.

“Este evident faptul că NATO înseamnă securitate şi un nivel ridicat al armatei noastre, dar eu doresc să unesc ţara”, a declarat Zelenski pentru serviciul ucrainean al grupului media rusesc RBK.

Zelenski a adăugat că va depune eforturi pentru a convinge cetăţenii din părţile estice ale Ucrainei, unde se vorbeşte în mare parte limba rusă, să depăşească viziunea lor negativă legată de NATO.

Poroşenko a insistat asupra aderării Ucrainei la NATO şi Uniunea Europeană, deşi aceşti paşi par să fie dificili din cauza corupţiei răspândite în ţară şi a conflictului ce durează de cinci ani în estul ţării între trupele loiale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

De asemenea, Zelenski a mai afirmat că va face presiuni pentru a se organiza alegeri parlamentare anticipate în cazul în care va fi ales preşedinte, întrucât Rada Supremă unicamerală este controlată de partidul de guvernământ al lui Poroşenko. Actorul a precizat că alegerile anticipate fac parte din ideea sa de “reînnoire a clasei conducătoare a Ucrainei.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, desfăşurat de agenţia Rating, Zelenski are un sprijin de 58%, în timp ce Poroşenko doar 22%.