Porcăială în Asia: după ce a încetat focul, a pornit tirul de injurii

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Marţi, la numai o zi după încetarea schimbului de focuri de la graniţa maritimă, guvernul de la Seul şi regimul de la Phenian au început schimbul de injurii.

Amplificarea tensiunilor dintre cele două ţări învecinate survine la scurt timp după propunerea preşedintelui sud coreean, Park Geun-hye, cu privire la oferirea unui ajutor economic substanţial Phenianului în schimbul dezarmării nucleare.

Atacurile verbale au început marţi, atunci când presa de stat a Coreei de Nord s-a adresat preşedintelui sud coreean spunându-i că este ”o broască de fântână” care promovează o ”politică plină de decepţie şi mizerie” cu scopul de a distruge guvernul de la Phenian.

Coreea de Nord foloseşte ”expresii pe care nici tâlharii nu le-ar folosi”, a replicat presa din Coreea de Sud.

”Coreea de Nord trebuie să realizeze că în modul în care se comportă, nu va obţine nimic, ci doar îşi va adânci izolarea”, conform unui comunicat al guvernului de la Seul.

Luni, forţele de graniţă ale Coreei de Nord au lansat peste 500 de piese de artilerie spre coasta Coreei de Sud, forţând Seoulul să înceapă o replică asemănătoare.

În urma schimbului de focuri, armata sud coreeană a descoperit pe ţărmul insulei Baengnyeong o dronă neidentificată, cu o cameră ataşată. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a prezentat în timpul unei parade militare, noile drone ale armatei naţionale ce ar trebui folosite la un atac împotriva ţintelor din Coreea de Sud.

În ciuda îndemnurilor pentru dezarmare nucleară făcute de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, Phenianul a anunţat că are de gând să efectueze al patrulea test nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe