Protezele dentare produse în China sunt extrem de toxice

(photos.com)

În China, mulţi producători imorali dorind să reducă la maxim costurile de producţie a protezelor dentare practică adăugarea în acestea a beriliului - un metal extrem de toxic.

Potrivit relatărilor ediţiei chineze "Qilu", citându-l pe specialistul cabinetului stomatologic al Spitalului Qilu din provincia Shandong, beriliul, care este adăugat în procesul de fabricaţie al dinţilor falşi, elimină o cantitate importantă de ioni metalici, care au ca efect intoxicarea severă a organelor interne ale pacienţilor.

În China, la momentul actual, nu există interdicţii cu privire la folosirea beriliului în fabricarea protezelor dentare. Spre exemplu, compania "Tunchuan" amplasată în provincia Shandong, continuă să producă cu succes dinţi din ceramică ce conţin metalul periculos, se mai menţionează în raport.

Potrivit experţilor, practic toate aspectele legate de calitatea protezelor dentare produse în China la momentul actual, ridică mari semne de întrebare.

În cadrul investigaţiei iniţiate, jurnaliştii ediţiei au telefonat 21 de companii de protezare dentară din oraşul Zibo şi au aflat că toate aceste companii sunt implicate în producerea dinţilor falşi. Totuşi, autoritatea de resort din domeniu a concretizat că doar doi dintre producătorii existenţi au o licenţă pentru o asemenea activitate. Multe dintre aceste unităţi de producţie sunt organizate la domiciliu.

În oraşul Qingdao, reporterii au vizitat patru companii care au licenţa necesară pentru producerea protezelor dentare. Dar, după cum s-a dovedit, prezenţa documentelor ce permit acest gen de activitate nu garantează o calitate satisfăcătoare pentru produsele finite.

Au fost depistate şi multe nereguli legate de nerespectarea normelor sanitare. Utilajele de dezinfectare din atelierele de producţie există doar pentru inspecţie, dar nu sunt folosite în practică.

S-a mai constat că clinicile stomatologice obţin profituri uriaşe de pe urma comercializării protezelor dentare.

Pe piaţa chineză de proteze dentare există patru tipuri de proteze dentare: din metale convenţionale, metalo-ceramice, dinţi de porţelan şi implanturi dentare. De cea mai mare popularitate se bucură dinţii din ceramică pe suport metalic.

Jurnalistul publicaţiei a vizitat patru clinici stomatologice din oraşul Qingdao şi a constatat că protezele costă de la 600 la 1.600 de yuani ($ 95-254) şi sunt în majoritatea cazurilor de producţie locală.

După ce a comunicat cu unul dintre producătorii locali de proteze, reporterul a aflat că preţul iniţial pentru cele mai ieftine produse este de 50 de yuani şi doar 90 de yuani pentru cele mai scumpe, adică de 10 ori mai puţin decât preţul cu care acestea sunt vândute în cabinetele stomatologice din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe