Pop vrea să-i ţină pe absolvenţii de studii superioare în ţară. Cum? Obligându-i

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a găsit o "soluţie" pentru a-i ţine pe absolvenţii de studii superioare în ţară. Nu, soluţia nu va consta în salarii stimulative sau facilităţi pentru aceştia, nici prin asigurarea de condiţii decente de muncă, ci ministrul se gândeşte să-i oblige efectiv pe cei ce studiază pe locuri subvenţionate de stat să rămână nişte ani de zile în România.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

Ministrul Educaţiei, controversatul Liviu Pop, se gândeşte la măsuri care să le impună absolvenţilor de studii superioare beneficiari de locuri subvenţionate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenţionate de stat, relatează Adevărul.

Informaţia apare într-un document parafat şi semnat recent de ministrul Liviu Pop, prezentat de Profit.ro.

"Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii. (...)

Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioadă în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea", se arată în documentul prezentat de Profit.ro.

În acelaşi document se face trimitere la propunerea Academiei Române ca "absolvenţii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanţate de la bugetul de stat, să muncească în România pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenţionate", menţionată la începutul acestui an în "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani", arată sursa citată.

Ministrul Liviu Pop adaugă că această propunere "se poate materializa doar în cadrul unei propuneri legislative de modificare a Legii educaţionale (sic!) nr.1/2011". Pop mai precizează că propunerea va fi inclusă în „dezbaterile viitoare ce vor aborda această tematică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne