Ponta: Nu creşte cota unică; Rectificarea bugetară, aprobată săptămâna viitoare

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.10.2013

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că nu va creşte cota unică. În plus, guvernul va aproba săptămâna viitoare rectificarea bugetară de sfârşit de an, care va fi una negativă, întrucât încasările la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei faţă de estimări.

”Avem miercuri rectificarea bugetară. (…) Am spus foarte clar, şi eu şi ministrul de Finanţe, că nu creşte nicio cotă unică, nu reuşim să oprim televiziunile şi oamenii politici din afara Guvernului să-şi dea cu părerea despre ceva ce nu există, ceea ce există cu adevărat, deci mărirea cotei unice nu e adevărată”, a spus Ponta, în şedinţa de Guvern.

Şeful Executivului i-a solicitat totodată ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, să prezinte conducerii PNL şi Guvernului scenariile realiste privind bugetul pentru anul viitor.

”Dar ceea ce există cu adevărat este faptul că avem o rectificare bugetară negativă, pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei, asta înseamnă pentru fiecare dintre Dumneavoastră resurse mai puţine până la sfârşitul anului şi asta înseamnă că pentru 2014 ministrul de Finanţe, pe baza estimărilor, de data aceasta realiste, ale ANAF, trebuie să construiască, să prezinte şi am să vă rog, domnule vicepremier, să pezentaţi conducerii PNL şi după aceea şi Guvernului scenariile realiste pentru 2014, ce putem să scădem,ce putem să oferim mai mult, în aşa fel încât discuţiile legate de buget să le finalizăm la începutul lunii noiembrie şi să trimitem în Parlament un buget realist pentru 2014”, a precizat Ponta.

Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte. Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, prin creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale, dar scăderi de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii.

Cheltuielile totale ale bugetului consolidat au fost calculate atunci în scădere cu 978 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor