Ponta inflamează relaţiile cu Ungaria. Budapesta îl acuză de declaraţii "extremiste şi mincinoase"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Atacurile premierului Victor Ponta la adresa Ungariei au tensionat relaţia României cu ţara vecină. MAE maghiar a reacţionat dur la declaraţiile primului ministru, care a acuzat luni autorităţile de la Budapesta că îi tratează pe refugiaţi "cu bâta şi înseriat".

Potrivit Hotnews, diplomaţia maghiară a reacţionat dur, catalogând afirmaţiile lui Ponta drept "extremiste şi mincinoase", iar premierul României a amplificat conflictul, acuzându-i pe oficialii guvernamentali din ţara vecină că sunt "o ruşine" pentru Europa.

Conform sursei citate, conflictul a fost declanşat de o declaraţie făcuta luni de Victor Ponta, care încerca să argumenteze că România nu poate primi mai mult de 1.800 de refugiaţi.

"Problema ţine de capacitatea noastră logistică de a-i trata pe acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi înseriaţi. Nu sunt de acord cu asta. Domnul Băsescu s-a pus in fruntea unui sentiment urât şi oribil care există în toate societăţile, şi anume un sentiment xenofob. E foarte bine să facem o dezbatere, dar pe noi cade sarcina să rezolvăm problema. O să-i tratăm pe acei oameni ca şi pe noi", spusese luni Victor Ponta, citat de Adevărul.

Referitor la înseriere, reamintim că recent în presă a apărut informaţia că în Cehia, nu în Ungaria, autorităţile au scris cu markerul numere pe mâinile imigranţilor aflaţi în mai multe trenuri, această procedură fiind considerată de "inspiraţie" nazistă.

În replică la declaraţia premierului, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto i-a cerut lui Victor Ponta să înceteze să mai "lanseze minciuni la adresa Ungariei." Ministrul ungar a adăugat că probabil crizele politice interne care au zguduit poziţia lui Victor Ponta îl fac pe acesta să facă declaraţii "extremiste şi mincinoase".

Totodată, însărcinatul cu afaceri român de la Budapesta a fost convocat pentru a oferi explicaţii.

"Domnul Victor Ponta a făcut recent declaraţii inadecvate despre modul în care Ungaria gestionează criza imigranţilor", a precizat Ministerul ungar de Externe, în timp ce Levente Magyar, secretar de stat pentru Comerţ Exterior şi Afaceri Externe în MAE ungar, a exprimat "surprinderea" în legătură cu "încercările constante ale lui Victor Ponta de a-şi salva controversata sa poziţie morală prin minciuni antiungare.

Ponta a înteţit conflictul, printr-o replică pe Facebook, acuzând oficiali guvernamentali din ţara vecină "sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minorităţilor de toate tipurile" şi comportamentul din criza refugiaţilor.

"NU doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari - dar citiţi relatarea de mai jos (două linkuri la articole din Adevărul şi Mediafax, n.r.) şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!!!", a scris Ponta, pe contul său de socializare.

"Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema - doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!", a acuzat Ponta.

Ulterior, în seara zilei de marţi, premierul a apărut la Antena 3, unde, sprijinit de Mihai Gâdea, s-a lansat în noi atacuri la adresa Ungariei.

Gâdea l-a numit pe Viktor Orban "oaia neagră a Europei, un dictator", iar Ponta "s-a întrebat" ce s-ar întâmpla dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii sau nişte femei şi, referindu-se la gardul pe care vor să-l construiască maghiarii la graniţa cu România, pentru a opri trecerea unor eventual imigranţi, a afirmat că "unii oficiali maghiari ar trebui să-i ţinem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa şi să spună lucruri ciudate."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook