Ponta, criticat de formaţiunea lui Tokes pentru "insultele fără precedent" aduse premierului Ungariei

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Primul ministru Victor Ponta l-a calomniat şi i-a adus "insulte fără precedent" premierului Ungariei, Viktor Orban, provocând "tensiuni inutile", în ciuda faptului că acesta din urmă a acţionat în temeiul prevederilor dreptului internaţional în ceea ce priveşte gestionarea crizei migranţilor, se precizează într-o rezoluţie adoptată duminică de prezidiul Consiliului Naţional şi Maghiar din Transilvania (CNMT).

"În ceea ce priveşte criza generată de migranţi, politicienii vest-europeni au lansat mai multe atacuri nefondate la adresa premierului Ungariei, Orbán Viktor. (...) Premierul României, Victor Ponta, i-a adus insulte fără precedent premierului Ungariei. În loc să contribuie în mod semnificativ la rezolvarea unei situaţii de criză care pune în pericol întregul continent, Ponta calomniază primul-ministru al Ungariei, care a acţionat în temeiul prevederilor dreptului internaţional.

Astfel, premierul Victor Ponta a erodat şi mai mult autoritatea sa de prim-ministru, care a fost oricum subminată de acuzaţiile de corupţie. El a provocat tensiuni inutile într-un moment în care s-ar fi putut gândi la soarta propriei naţiuni şi s-ar fi putut concentra asupra prevenirii impactului negativ pe care anumite sentimente generate de valul de migraţie actual l-ar putea avea asupra milioanelor de cetăţeni români emigraţi în Europa", se arată în rezoluţie adoptată de formaţiunea lui Laszlo Tokes, citată de Mediafax.

CNMT acuză că Victor Ponta, prin "populismul său ieftin", doreşte să distragă atenţia populaţiei nemulţumite de la problemele politicii interne, de la sistemul de sănătate aflat în ruine sau de la haosul care domneşte în sistemul de educaţie, precum şi de la propriul său caz de corupţie.

"În acest sens, atragem atenţia asupra faptului că anumite acţiuni întreprinse de premier sunt cercetate de către DNA, în plus, el a şi fost chemat în judecată de această instituţie. Cetăţenii României se aşteaptă la o altfel de atitudine din partea prim-ministrului ţării. Prin urmare, cerem premierului Victor Ponta să demisioneze fără întârziere din funcţia sa", mai transmite CNMT.

Reprezentanţii Consiliului Naţional şi Maghiar din Transilvania asigură Guvernul Ungariei de sprijinul lor, subliniind că nu numai trecutul este comun, ci şi viitorul.

"Îi îndemnăm, totodată, şi pe partenerii noştri români să procedeze la fel, deoarece spiritul european şi cultura europeană se află în pericol ‒ protejarea acestora fiind interesul nostru comun, al românilor şi al maghiarilor. Să acţionăm, deci, în acest sens şi spirit. Salutăm măsurile întreprinse de Guvernul Ungariei şi dorim să accentuăm pe această cale că şi în aceste zile de cumpănă patria-mamă poate conta pe sprijinul şi solidaritatea maghiarilor din Transilvania", se mai afirmă în rezoluţie.

Din perspectiva CNMT, primirea migranţilor reprezintă doar un tratament simptomatic, însă este important să fie înlăturate cauzele problemei.

"Migranţii trebuie ajutaţi, însă numai într-o măsură care nu pune în pericol populaţia autohtonă a Europei şi civilizaţia europeană construită pe sistemul de valori al creştinismului. Dacă liderii politici din Europa de Vest se vor limita doar la primirea migranţilor fără a adopta măsuri de integrare ale acestora, pe termen scurt, ne putem aştepta la declanşarea anarhiei sau chiar şi a unui război civil", au concluzionat reprezentanţii CNMT.

Reamintim că relaţiile Budapesta-Bucureşti au devenit deosebit de tensionate în ultimele zile, după ce premierul Ponta a criticat dur modul în care premierul Ungariei înţelege să trateze criza migranţilor. El a acuzat Ungaria de xenofobie, şi a subliniat că "unii oficiali maghiari ar trebui să-i ţinem după gard să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa şi să spună lucruri ciudate".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne