Ponta bate în retragere cu acciza: Încercăm o amânare la motorină

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

După o intensă luptă politică cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta se pare că bate în retragere, cel puţin într-o semi-retragere. Acesta a declarat, luni, că deşi menţine acciza la benzină, cea la motorină ar putea fi amânată.

"Astăzi, Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină. Benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană. Creşterea cu 7 cenţi nu afectează economia în ansamblu. La motorină, amânăm cu trei luni introducerea accizei astfel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat. Urmează să găsim soluţii, dacă putem în continuare doar pentru motorină să avem un regim fiscal special", a declarat Victor Ponta, citat de Realitatea.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în nenumărate rânduri că, în cazul în care nu renunţa la acciza suplimentară de 7 euro cenţi pe litru pentru benzină şi motorină, va respinge Legea bugetului şi o va retrimite Parlamentului şi ia în calcul, ulterior, şi sesizarea Curţii Constituţionale.

La discuţia de la Cotroceni pe care a avut-o preşedintele cu premierul şi cu miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Traian Băsescu i-a propus premierului „o cale de mijloc”. „Nu introduce acciza la 1 ianuarie, şi dacă nu se închide bugetul o poţi închide de la 1 iunie sau iulie, nu a vrut, atunci mi s-a consolidat ideea că are nevoie de bani pentru europarlamentare”, a precizat Traian Băsescu.

La finalul discuţiei atât preşedintele cât şi premierul au susţinut că punctul de vedere al celuilalt este "inflexibil". Se pare însă că cineva a decis să dea un pas înapoi până la urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne