Pompeo: SUA nu va recunoaşte niciodată Crimeea drept parte a Rusiei

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat miercuri că SUA nu va recunoaşte niciodată peninsula ucraineană Crimeea drept teritoriu al Rusiei.

În opinia lui Pompeo, prin anexarea peninsulei, Moscova “a acţionat într-o manieră nedemnă de o naţiune majoră şi a ales să se izoleze de comunitatea internaţională”.

“Rusia, prin invazia din 2014 în Ucraina şi anexarea Crimeei, a urmărit să submineze un principiu internaţional de bază împărtăşit de statele democratice: acela că nicio ţară nu poate schimba frontierele altei ţări cu forţa”, a susţinut Pompeo într-o declaraţie făcută înaintea unei mărturii depuse în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA. “De comun acord cu aliaţii, partenerii şi comunitatea internaţională, SUA respinge anexarea Crimeei de către Rusia şi promite să menţină această politică până când va fi refăcută integritatea teritorială a Ucrainei”.

“SUA cere Rusiei să respecte principiile la care de mult timp a declarat că aderă şi să pună capăt ocupaţiei sale în Crimeea”, a adăugat oficialul american.

În timpul audierii în comisie, Pompeo a afirmat că este dedicat să colaboreze cu Congresul pentru aplicarea de noi sancţiuni şi “nu va avea loc nicio relaxare a sancţiunilor [existente] până când Rusia nu returnează Ucrainei controlul asupra peninsulei”. Totuşi, el a indicat de asemenea că administraţia preşedintelui Donald Trump doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, care este o superputere nucleară.

Pompeo a reiterat că administraţia Trump a fost dură în ceea ce priveşte Rusia, amintind că a aprobat o asistenţă pentru securitate în valoare de 200 milioane de dolari. Conform unei declaraţii anterioare a Departamentui Apărării, aceste fonduri vor fi folosite pentru pregătire suplimentară, echipamente şi consiliere pentru construirea capacităţii de apărare a forţelor ucrainene. Începând cu 2014, Pentagonul a oferit Ucrainei astfel de fonduri în valoare de peste 1 miliard de dolari.

La scurt timp, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a răspuns remarcilor lui Pompeo, susţinând că “ştim care este valoarea unor astfel de declaraţii spectaculoase”. Administraţia Trump a făcut câteva retrageri demne de remarcat din acorduri şi declaraţii internaţionale existente, printre ele fiind acordul pentru climat din Paris şi acordul nuclear cu Iranul, precum şi din tratate planificate precum Parteneriatul Trans-Pacific.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 după un referendum în care majoritatea crimeenilor au votat în favoarea alăturării teritoriului la Federaţia Rusă. Referendumul, care a fost considerat ilegal şi care nu este recunoscut de Kiev, SUA şi multe alte state, a avut loc după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici la începutul aceluiaşi an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe