Polonia revocă permisul de şedere al unui reporter rus acuzat de spionaj

Jurnalistul rus Leonid Sviridov.
Jurnalistul rus Leonid Sviridov. (Captură Foto)

Oficialii polonezi au declarat miercuri că au decis să revoce permisul de şedere al lui Leonid Sviridov, un jurnalist rus de la agenţia de ştiri RIA Novosti, după o serie de afirmaţii privind implicarea sa în activităţi de spionaj.

Prefectul Varşoviei a decis să anuleze permisul de şedere la cererea Agenţiei poloneze pentru Securitate Internă (AWB), care îl suspectează de spionaj după o analiză cuprinzătoare a dosarului secret al jurnalistului rus, conform purtătoarei de cuvânt a prefecturii, Ivetta Bialy.

Sviridov poate face apel la această decizie la biroul de imigraţie şi, dacă petiţia sa este respinsă, atunci Sviridov va dispune de 30 de zile pentru a părăsi Polonia, a declarat Bialy.

Ministerul polonez de Externe a anulat deja acreditarea de presă a lui Sviridov în octombrie 2014 la cererea AWB, conform presei locale. Această măsură fusese luată la doar două săptămâni după ce autorităţile ţării i-au reţinut pe un oficial al armatei poloneze şi pe un avocat polonez de etnie rusă, ambii fiind suspectaţi că au spionat pentru Moscova. Sviridov a declarat că nu are nicio legătură cu cele două persoane investigate pentru spionaj.

Jurnalistul rus a declarat că el consideră că acest caz este motivat politic, adăugând că autorităţile poloneze au refuzat să îi spună ce dovezi au împotriva lui, conform Yahoo News. Sviridov a mai afirmat că încearcă să convingă autorităţile poloneze sa îl lase să rămână în Polonia, unde a locuit timp de 17 ani.

Noua măsură luată de oficialii polonezi are loc în condiţiile în care ABW a dat joi publicităţii un raport în care a indicat că în anul 2014 a existat un nivel ridicat al activităţii serviciilor de spionaj ruse şi belaruse pe teritoriul polonez. Conform raportului, scopul acestor servicii străine a fost “discreditarea poziţiei Poloniei şi a altor state membre NATO în problema crizei ucrainene.”

“Un element important al activităţii ruse a fost provocarea de divergenţe între UE şi NATO. Atenţia a fost focalizată pe declaraţiile antieuropene şi antiamericane făcute în principal de figuri eurosceptice din ţări membre ale Uniunii Europene şi pe vocile care au criticat posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse”, menţionează raportul ABW, conform Agerpres.

Relaţiile ruso-poloneze au atins un nivel extrem de scăzut după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

Deşi s-a aflat sub influenţa Moscovei în timpul erei sovietice, Varşovia este în prezent un susţinător puternic al guvernului ucrainean pro-Occident.

În această săptămână grănicerii polonezi au refuzat intrarea în ţară a membrilor grupului Lupii Nopţii, un club de motociclişti ruşi naţionalişti apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Motocicliştii au plănuit o călătorie controversată de 6.000 de km spre Berlin pentru a celebra victoria Armatei Roşii împotriva Germaniei Naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe