Polonia ar putea cumpăra gaz din SUA pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

Vicepremierul polonez Mateusz Morawiecki explorează posibilitatea reducerii dependenţei ţării sale de importurile ruseşti de gaze naturale prin cumpărarea de gaz lichefiat din Statele Unite.
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Captură Foto)

Într-o vizită efectuată în această săptămână în SUA, vicepremierul polonez Mateusz Morawiecki, care este şi ministru pentru Dezvoltare Economică, s-a întâlnit cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, pentru a discuta despre cumpărarea de gaz din SUA.

Mateusz Morawiecki a declarat, miercuri, reporterilor, că a primit un răspuns pozitiv. Acesta a ajuns la o înţelegere cu Perry de a coopera pentru a încheia un contract.

Polonia, ţară membră a NATO care importă în prezent aproximativ două treimi din gazul necesar din Rusia, a depus eforturi pentru a găsi surse alternative din motive legate de securitatea naţională.

Cumpărarea gazului din SUA ar diversifica sursele de aprovizionare ale Poloniei şi ar asigura securitatea sa energetică, a precizat Morawiecki.

“Sunt foarte îngrijorat. Cred că politica Rusiei de la invadarea Georgiei în 2008 şi a Ucrainei în 2014 este în mod clar împotriva dreptului public internaţional”, a declarat el pentru Reuters.

“Ne opunem cu tărie acestei politici expansioniste şi agresive a Rusiei. Ameninţările cibernetice la adresa statelor baltice şi a Poloniei sunt dificil de estimat. Cred că aceasta este o ameninţare reală”, a declarat el.

Polonia are un terminal de gaz natural lichefiat în Marea Baltică pe care l-a deschis anul trecut. Morawiecki a precizat că gazul american din Texas este în prezent mai scump decât gazul lichefiat pe care Polonia l-ar putea importa din Algeria sau Qatar, dar consideră că ar putea fi negociat un preţ mai mic cu furnizorii americani.

Activităţile de fracking (fracturare hidraulică) din ultimul deceniu au transformat SUA într-o superputere a gazelor naturale, rivalizând cu Rusia şi alţi furnizori majori din lume. SUA a început să exporte o parte din excedentul de gaz cu doar un an în urmă şi, până acum, nu a exportat nicio cantitate în Europa de Nord.

Contractul Poloniei pentru a cumpăra gaz de la compania rusă de stat Gazprom expiră în anul 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe