Polonia acuză Rusia de interferenţă semnificativă în campania electorală

Guvernul polonez avertizează cu privire la influenţa Rusiei în procesul electoral, în contextul în care, peste câteva zile, va fi ales un nou preşedinte în Polonia.
Guvernul polonez afirmă că observă o interferenţă semnificativă a Rusiei în campania electorală prezidenţială şi că deja au avut loc atacuri cibernetice, dezinformare şi sabotaj.
Primul tur al prezidenţialelor din Polonia va avea loc peste câteva zile, pe 18 mai.
„În timpul actualelor alegeri prezidenţiale din Polonia, ne confruntăm cu o încercare fără precedent de interferenţă a Rusiei în procesul electoral”, a declarat marţi ministrul Afacerilor Digitale, Krzysztof Gawkowski, în cadrul unei conferinţe pe tema apărării.
Ţinta principală a atacurilor de sabotaj ruseşti
Acest lucru se realizează prin „răspândirea dezinformării combinată cu atacuri hibride asupra infrastructurii critice a Poloniei pentru a paraliza funcţionarea normală a statului”. Ca centru de distribuire a ajutoarelor către Ucraina, Polonia a devenit o ţintă principală a sabotajului, atacurilor cibernetice şi dezinformării ruseşti. Guvernul de la Varşovia este în stare de alertă maximă, mai ales după ce România a anulat alegerile prezidenţiale din decembrie din cauza interferenţei ruseşti. Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile că ar interveni în alegerile din alte ţări.
Gawkowski a declarat că atacurile ruseşti au vizat companiile de apă şi canalizare, centralele termice şi administraţiile guvernamentale. Atacurile cibernetice ruseşti în Polonia s-au dublat faţă de anul precedent.
„Astăzi, în fiecare minut al discursului meu, au fost înregistrate în Polonia aproximativ 10 incidente care au vizat infrastructura critică”, a mai spus oficialul.
Potrivit Reuters, Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns iniţial la o solicitare de comentarii.
Avertismente la nivel european cu privire la „agenţi de unică folosinţă”
În martie, guvernul de la Varşovia a anunţat că a avut loc un atac cibernetic asupra Agenţiei Spaţiale Poloneze. În 2024, Polonia a declarat că agenţia de ştiri de stat a fost probabil victima unui atac cibernetic rusesc. Anul trecut, premierul Donald Tusk propusese deja patrule comune în Marea Baltică din cauza unor presupuse sabotaje ale cablurilor.
Varşovia şi aliaţii săi au afirmat, de asemenea, că Rusia se află în spatele incendiilor şi actelor de sabotaj din întreaga Europă. Diverse investigaţii au arătat cum aparent au fost recrutaţi complici în numele Kremlinului prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie precum Telegram. Din cauza cunoştinţelor lor limitate, aceştia sunt denumiţi şi „agenţi de unică folosinţă”. Rusia neagă aceste acuzaţii.