Politolog din Moldova: Dodon foloseşte cauza găgăuză drept formă de a combate unionismul

Cauza găgăuză se potriveşte întocmai cu filosofia statalistă a lui Igor Dodon, conform căreia minorităţile pro-ruse constituie cea mai sigură ancoră pentru moldovenismul resuscitat, afirmă Dionis Cenuşă.
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei (facebook.com)

În contextul relaţiei tot mai complexe a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu Găgăuzia, expertul politic Dionis Cenuşă constată că autonomia găgăuză oferă un bazin electoral semnificativ politicienilor de la Chişinău, deşi mai mult pentru alegerile prezidenţiale decât pentru cele parlamentare. Oricum circumscripţiile uninominale le pot asigura 2-3 deputaţi din autonomie, cu rol semnificativ la formarea viitoarei coaliţii de guvernare.

De menţionat că şeful statului împreună cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ambasadorii Federaţiei Ruse şi Turciei, deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei şi oaspeţi din străinătate a participat sâmbătă la festivităţile prilejuite de ziua creării Găgăuziei şi hramul oraşului Comrat.

În context, Igor Dodon a declarat că în dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă şi dificilă. A fost printre primii care s-a pronunţat împotriva cursului unionist al autorităţilor de la Chişinău. Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în şcoli a limbii moldoveneşti şi a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus.

La invitaţia şefului statului, pentru locuitorii Găgăuziei, au evoluat formaţia “Serebro” şi artistul emerit al Rusiei, Aleksandr Marşal.

”Simpatiile pro-ruse ale autonomiei adaugă greutate şi justifică adiţional poziţia excesiv pro-rusă a preşedintelui Dodon. Cauza găgăuză la fel se potriveşte întocmai cu filosofia statalistă a lui Igor Dodon, conform căreia minorităţile pro-ruse constituie cea mai sigură ancoră pentru moldovenismul resuscitat şi cea mai bună formă de a combate unionismul”, notează Dionis Cenuşă pe pagina sa de socializare precizând că acestea ar fi doar câteva, dar cele mai importante, motive ale agendei preşedintelui referitoare la Găgăuzia. ”Dodon pare iraţional, dar în realitate nu este chiar aşa.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe