Poliţiştii din Moscova interesaţi de filmul satiric interzis legat de Stalin - dar nu ca cinefili

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Organele de poliţie s-au prezentat la un cinematograf din Moscova ce a difuzat un film satiric despre dictatorul sovietic Iosif Stalin, sfidând un ordin oficial dat de guvernul rus.

Poliţia din Moscova nu şi-a declarat imediat scopul vizitei efectuate vineri la cinematograful Pionierul.

Dar vizita organelor la cinematograful Pionier a avut loc la o zi după ce Ministerul rus al Culturii a avertizat cinematografele din ţară că vor exista consecinţe legale dacă vor continua să difuzeze filmul Moartea lui Stalin.

Ministerul a anulat în 23 ianuarie licenţa care permitea ca filmul regizorului scoţian Armando Iannucci să fie difuzat în cinematografele ruseşti după ce figuri conservatoare proeminente au criticat filmul ca o bătaie de joc la adresa istoriei ruse. Filmul a avut premiera în Marea Britanie în octombrie 2017.

Cinematograful Pionierul a ignorat decizia şi a difuzat filmul începând cu 25 ianuarie. Difuzarea unui film fără licenţă poate atrage o amendă de până la 100.000 de ruble (aproximativ 1.800 de dolari). A doua încălcare a legii ar putea duce la închiderea unui cinematograf.

Vineri, şase ofiţeri de poliţie însoţiţi de un grup de persoane în civil s-au dus la cinematograful Pionierul după o proiecţie matineu a filmului şi, la un moment dat, au discutat cu administratorul şi alţi angajaţi ai cinematografului cu uşile închise.

Ministerul Culturii a avertizat în septembrie 2017 că ar putea interzice comedia neagră a lui Iannucci, pe care politicienii din Partidul Comunist din Rusia au descris-o drept un "război psihologic" al Occidentului.

Angajaţii cinematografului Pionierul nu au comentat decizia difuzării filmului în ciuda interdicţiei. Ei au precizat că nu au fost avertizaţi înainte de vizita poliţiei.

Cinematograful este deţinut de oligarhul Aleksandr Mamut şi este popular în rândul elitei liberale ruse.

Filmul se concentrează pe lupta pentru putere din Uniunea Sovietică imediat după moartea dictatorului sovietic Iosif Stalin în martie 1953.

Criticii Kremlinului susţin că Rusia nu se va împăca niciodată cu trecutul său, în special cu crimele comise de Uniunea Sovietică sub Stalin, dacă autorităţile blochează eforturile de a trata acele vremuri cu umor.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că interzicerea difuzării filmului nu reprezintă cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe