Poliţist elveţian urmăreşte un hoţ şi este condamnat pentru depăşirea vitezei

Maşină de poliţie
Maşină de poliţie (screenshot tramite thenewswheel.com)

Un poliţist din Geneva a fost condamnat miercuri, 27 februarie, la un an de închisoare cu suspendare pentru depăşirea limitelor de viteză în timpul unei urmăriri, în noaptea de 3 spre 4 februarie 2017.

Publicată de Le Temps şi Tribune di Geneve, ştirea a fost confirmată de avocatul poliţistului Jacques Roulet: „Clientul meu a fost condamnat de parcă ar fi fost un conducător auto normal care a făcut pe idiotul într-o zonă cu limită de viteză de 50 de kilometri pe oră“, a declarat acesta. Instanţa de judecată a condamnat agentul fără a lua în considerare profesia şi misiunea acestuia.

Faptele

În noaptea de 3 spre 4 februarie, ora locală 3,40, o patrulă de poliţie s-a lansat în urmărirea unor hoţi, cu intenţia de a-i opri înainte să treacă graniţa cu Franţa, în apropierea oraşului Geneva. Agentul a participat la urmărire cu sirenele în funcţiune, explicând că fugarii care tocmai jefuiseră un ATM erau periculoşi.

Potrivit instanţei de judecată, conducătorul auto a depăşit viteza legală de 50 de kilometri pe oră conducând cu 126 de kilometri, fapt inadmisibil chiar şi pentru un poliţist în timpul serviciului.

Conform legii circulaţiei rutiere, un poliţist nu este pedepsit dacă încalcă regulile în timpul unei intervenţii, cu condiţia să fie utilizată prudenţa necesară. Astfel, pentru prima secţiune a drumului, magistraţii au evaluat faptul că depăşirea limitelor de viteză care au avut loc cu sirenele şi luminile de semenalizare albastre aprinse a fost corespunzătoare. Dar a doua parte a drumului este considerată un exces de viteză deoarece agentul ar fi oprit sirena să se apropie de fugari fără a-şi dezvălui poziţia. Explicaţia nu a convins instanţa de judecată, iar judecătorii au considerat că "scopul urmăririi oficiale a fost să intercepteze hoţii şi nu să salveze vieţi omeneşti sau să urmărească un fugar suspectat că a pus în pericol viaţa umană".

Decizia instanţei nu este un caz izolat. Cu o lună în urmă, Curtea Federală a respins recursul unui alt poliţist din Geneva, care a fost condamnat, de asemenea, pentru exces de viteză în timpul unei urmăriri. În acest caz, instanţa de judecată a constatat că depăşirea vitezei de 92 de kilometri pe oră pe o stradă unde limita era de 50 de kilometri pe oră nu a fost justificată de urgenţa misiunii. De fapt, poliţistul a fost informat că fugarii nu au rănit pe nimeni, motiv pentru care sentinţa definitivă a fost o amendă de 600 de franci

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură