Politicienii români, la cuţite, îşi împing ţara spre fundul gropii
Românii au atins fundul gropii, dar mai sapă - în acest fel poate fi definită situaţia politică din ultimele trei luni în ţara vecină, scrie marţi cotidianul sofiot 24 Ceasa.
România a intrat într-o criza politică fără precedent, afirmă ziaristul Momcil Indjov într-un articol cu titlul 'Politicienii români, la cuţite, îşi împing ţara spre fundul gropii'. Criza care a început cu neînţelegerea între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în legătură cu cine să reprezinte ţara la Bruxelles a culminat luni cu demisia ministrului administraţiei şi internelor Ioan Rus, scrie ziarul, relatând pe scurt evoluţiile politice din România din ultimele săptămâni.
Acest film de confruntare între preşedinte şi prim-ministru l-am văzut şi în Bulgaria, dar în urmă cu mai bine de 15 ani, scrie 24 Ceasa care adaugă: 'Diferenţa între acum şi atunci este că România şi Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene şi drumul lor este ireversibil, în timp ce conflictul politic care a avut loc în Bulgaria în anii 1995-1996 între preşedintele Jeliu Jelev (centru-dreaptă) şi premierul socialist Jean Videnov punea serios în pericol perspectiva euroatlantică a Bulgariei. De altfel şi acum a mai rămas puţin ca România să fie privată de dreptul de vot în Consiliul European. Ca şi în Bulgaria în anii 90, confruntarea politică în România a dus la deprecierea bruscă a monedei naţionale. În urma cu 15 ani leva s-a depreciat aşa de mult că într-un moment dat o pensie medie era egală de numai 2 dolari americani'. 24 Ceasa comentează ca ambele părţi implicate în conflictul politic din Bucureşti au pus ambiţiile lor politice mai presus de viitorul ţării, ceea ce este greu de iertat.
Bulgaria va pierde de pe urma instabilităţii din România, afirmă ziaristul Gheorghi Vasilski într-un interviu pentru postul de televiziune Bulgaria On Air. Vasilski, care este fost corespondent în Bucureşti al postului naţional de radio al Bulgariei, aminteşte că România este cel de-al doilea cel mai mare partener comercial al Bulgariei din Uniunea Europeană, schimburile comerciale între cele două ţări ridicându-se la un volum de 3,5 miliarde euro în anul 2011. De aceea, nu este nicio îndoială că instabilitatea politică din România va aduce pierderi economice Bulgariei, adaugă el.