Poliţia franceză dezvăluie cauza incendiului care a devastat catedrala Notre Dame

Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări, 15 aprilie 2019
Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări, 15 aprilie 2019 (Francois Guillot/AFP/Getty Images)

Cauza incendiului catastrofic care a învăluit în urmă cu câteva zile binecunoscuta catedrală Notre Dame a fost identificată de investigatori, a precizat un oficial al poliţiei pariziene.

Clădirea istorică a fost cuprinsă de flăcări luni seara, pierzându-şi o turlă şi acoperişul. Investigatorii au dezvăluit acum că un scurtcircuit electric a fost cel mai probabil cauza dezastrului. Peste 400 de pompieri s-au luptat în noaptea de luni spre marţi pentru a aduce incendiul sub control, potrivit Express.co.uk.

Un pompier a fost grav rănit în timpul operaţiunilor de salvare a catedralei.

În timpul incendiului, catedrala veche de 850 de ani a pierdut o serie de artefacte.

Deşi cauza incendiului a fost identificată acum, oficialul poliţiei a declarat că încă nu a fost aprobată lansarea lucrărilor pentru reconstruirea Catedralei din motive legate de siguranţă.

Poliţia a avertizat că încă există „riscuri mari” de prăbuşire a unor elemente ale catedralei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că va reconstrui catedrala într-un interval de 5 ani şi a precizat că, după finalizarea lucrărilor, aceasta va fi „„şi mai frumoasă” ca înainte.

În condiţiile în care sâmbătă au loc noi proteste al manifestanţilor „vestele galbene”, autorităţile au desfăşurat pe cuprinsul Franţei 60.000 de poliţişti. Cel puţin 5.000 de poliţişti a fost desfăşuraţi în Paris, iar autorităţile au avertizat manifestanţii să stea departe de catedrala Notre Dame şi de malurile râului Sena.

Ministrul francez de Interne a declarat vineri la o conferinţă de presă că el consideră că extremiştii şi vandalii intenţionează să îşi continue campania de revolte, incendieri şi jafuri.

Manifestanţii şi-au exprimat frustrarea că miliardarii francezi pot ajuta la reconstruirea Catedralei dar nu pot aloca bani pentru a-i ajuta pe cei săraci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe