Notre-Dame incendiată. Numeroase biserici din UE vandalizate, pângărite sau incendiate zilnic

(Julian Finney/Getty Images)

Incendiul care a cuprins şi distrus parţial catedrala Notre Dame din Paris are loc în contextul în care, în ultimii ani, un număr mare de biserici din vestul Europei au fost vandalizate, murdărite cu excremente umane sau incendiate, potrivit gatestoneinstitute.org.

În Franţa, în medie, două biserici sunt profanate în fiecare zi. Potrivit site-ului de ştiri german PI-News, 1.063 de atacuri asupra bisericilor sau simbolurilor creştine (crucifixe, icoane, statui) au fost înregistrate în Franţa în 2018, adică o creştere de 17% comparativ cu anul 2017, când au fost înregistrate 878 de atacuri. În concluzie, aceste tipuri de atacuri sunt în creştere, a scris Raymond Ibrahim pentru The Gatestone Institute.

Dintre cele mai recente profanări din Franţa, următoarele au avut loc în lunile februarie şi martie ale acestui an:

- A fost jefuită biserica Notre-Dame des Enfants din Nimes şi au folosit excremente umane pentru a desena o cruce acolo; o pâine sfinţită a fost găsită aruncată printre gunoaie.

- Biserica Saint-Nicolas din Houilles a fost vandalizată de trei ori în luna februarie; o statuie a Fecioarei Maria din secolul al XIX-lea, care nu poate fi restaurată a fost complet “pulverizată”, a declarat un preot; o cruce atârnată pe perete a fost aruncată pe jos.

- Au profanat şi distrus cruci şi statui la catedrala Saint-Alain din Lavaur şi au aranjat braţele unei statui cu Isus pe cruce într-o postură batjocoritoare; în plus, o pânză de altar a fost arsă.

- A fost incendiată biserica St. Sulpice din Paris la scurt timp după slujba de amiază de duminică, 17 martie.

Rapoarte similare au apărut şi în Germania. Patru biserici au fost vandalizate şi/sau incendiate doar în luna martie. “În această ţară, există un război împotriva a tot ceea ce simbolizează creştinismul: atacuri asupra crucilor amplasate pe vârfuri de munte, atacuri asupra statuilor sacre amplasate la marginea drumului sau pe biserici... şi recent atacuri în cimitire”, potrivit site-ului PI-News.

Cine ar fi în spatele acestor atacuri permanente şi tot mai numeroase asupra bisericilor din Europa? Acelaşi raport al PI-News oferă un indiciu: “Crucile sunt rupte, altarele sunt distruse, Bibliile sunt arse... şi uşile bisericilor sunt murdărite cu expresii islamice precum Allahu Akbar”.

Un alt raport, publicat de site-ul german dieunbestechlichen.com în 11 noiembrie 2017, a precizat că doar în Alpi şi în landul Bavaria, aproximativ 200 de biserici au fost atacate şi multe cruci au fost distruse: “Poliţia se confruntă tot mai des în prezent cu profanări ale bisericilor. Făptaşii sunt, deseori, tineri migranţi agresivi”. În alte rapoarte, aceste persoane sunt descrise drept “tineri islamişti”.

Uneori, din păcate, în regiunile europene cu populaţii musulmane majore, se pare că există o creştere concomitentă a atacurilor asupra bisericilor şi simbolurilor creştine. În anul 2016, înaintea Crăciunului, în landul german Renania de Nord-Westfalia, unde locuiesc peste un milion de musulmani, aproximativ 50 de statui creştine publice (inclusiv cu Isus) au fost decapitate şi un număr de crucifixe au fost distruse, precizează The Gatestone Institute.

În 2016, după ce au ajuns în Germania aproximativ un milion de migranţi majoritar musulmani, o publicaţie locală a raportat că în oraşul Dulmen din landul Renania de Nord-Westfalia şi în zonele învecinate “nu trece o zi” fără atacuri asupra statuilor religioase. Oraşul are o populaţie de sub 50.000 de persoane.

De asemenea, se pare că în Franţa nu doar numărul migranţilor musulmani este în creştere, ci şi al atacurilor asupra bisericilor. Un studiu din ianuarie 2017 a dezvăluit că “atacurile extremiste islamiste asupra creştinilor” a crescut în Franţa cu 38%, de la 273 de atacuri în 2015 la 276 în 2016. Majoritatea atacurilor au avut loc în timpul sezonului sărbătorilor de iarnă şi “multe atacuri au fost comise în biserici şi în alte locuri de rugăciune”.

Ca exemplu tipic, în 2014, un bărbat musulman a comis “acte majore de vandalism” în interiorul unei biserici catolice istorice în Thonon-les-Bains. Potrivit unui raport publicat de diversitymachtfrei.blogspot.com, bărbatul a “răsturnat şi distrus două altare, candelabre şi strane, a distrus statui, a deformat o statuie de bronz masivă, a distrus uşa unei sacristii şi chiar a spart câteva geamuri”.

În aproape toate atacurile asupra bisericilor, autorităţile şi mass media au ascuns identitatea atacatorilor. În acele rare situaţii în care identitatea musulmană a vinovaţilor este divulgată, aceştia sunt apoi prezentaţi ca suferind de diverse probleme mintale. După cum a notat recent PI-News:

“Se scrie şi se discută foarte puţin despre atacurile tot mai numeroase asupra simbolurilor creştine. Se aşterne o tăcere semnificativă atât în Franţa, cât şi în Germania cu privire la scandalul profanărilor şi a originii făptaşilor... Niciun cuvânt, nici măcar cel mai mic indiciu care ar putea duce la suspiciuni vizând migranţii ... Nu făptaşii sunt cei aflaţi în pericol de a fi ostracizaţi, ci, de fapt, aceia care îndrăznesc să asocieze profanarea simbolurilor creştine cu importul de migranţi. Ei sunt acuzaţi de ură, discurs care incită la ură şi rasism”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe