Macron promite reconstruirea catedralei Notre Dame în cinci ani

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Thierry Monasse/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis marţi că va reconstrui catedrala Notre Dame într-un interval de 5 ani, după ce monumentul din Paris a fost parţial distrus de un incendiu devastator, potrivit Deutsche Welle.

“Vom reconstrui Notre Dame şi o vom face chiar mai frumoasă şi doresc ca acest proces să fie finalizat în 5 ani. Putem să o facem”, a susţinut Macron într-un discurs televizat adresat naţiunii.

Descriind Notre Dame ca fiind “epicentrul vieţii noastre”, Macron anunţase anterior că marţi va fi lansată o campanie de strângere de fonduri şi a cerut “celor mai mari talente” ale lumii să ajute la reconstruirea catedralei.

Miliardarul francez Francois-Henri Pinault, căsătorit cu actriţa Salma Hayek, a promis imediat 100 de milioane de euro pentru “efortul de a reconstrui complet catedrala Notre Dame”.

Pinault, directorul general al grupului Kering, care deţine casele de modă Gucci şi Yves Saint Laurent, a afirmat că banii vor fi plătiţi de Artemis, firma de investiţii a familiei sale.

Ulterior, tot marţi, un alt miliardar francez, Bernard Arnault de la Christian Dior şi LVMH, a promis 200 milioane de euro pentru eforturile de reconstruire. Gestul său a fost urmat de cel al companiei petroliere franceze Total, care a promis 100 milioane de euro.

Aflându-se în faţa catedralei, Macron a declarat că “partea cea mai rea a fost evitată” după ce pompierii au reuşit să stingă incendiul, deşi o turlă şi acoperişul de lemn s-au prăbuşit din cauza flăcărilor. În mod miraculos, doar o mică parte a boltei s-a prăbuşit în interior şi pompierii au reuşit să salveze relicve şi piese de artă valoroase.

Jean-Claude Gallet, şeful brigăzii de pompieri din Paris, a susţinut că principala structură a catedralei a fost salvată şi protejată, precum şi cele două turnuri a faţadei clădirii. Serviciul de pompieri a precizat că incendiul a fost stins în întregime marţi dimineaţa.

Procurorul public din Paris Remy Heitz a declarat, marţ, că investigaţia lansată asupra cauzelor incendiului va fi “de durată şi complexă”.

Laurent Nuñez, secretar de stat în Ministerul de Interne, a afirmat pentru canalul de televiziune BFM TV că următorul pas va fi evaluarea pagubelor produse structurii centrale şi evaluarea stabilităţii clădirii. Un grup de arhitecţi şi experţi se va întruni pentru a decide calea cea mai bună pentru a demara activităţile de reconstruire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe