PNL a depus moţiunea de cenzură intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta"

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)

UPDATE. Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca moţiunea de cenzură depusă de liberali să fie citită miercuri, la ora 10:00, şi dezbătută marţea viitoare, de la aceeaşi oră, în plenul reunit.

* * *

UPDATE. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat că liberalii au depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Documentul a fost semnat de 180 de parlamentari - 119 deputaţi, din care 112 PNL, şase neafiliaţi şi unul de la Grupul Democrat şi Popular şi 61 de senatori, din care 58 de la PNL şi trei neafiliaţi.

"La ora 16.00 vom convoca birourile reunite pentru a stabili calendarul de dezbatere şi votare a moţiunii", a declarat Eugen Nicolăescu.

Potrivit Mediafax, liberalii afirmă în textul moţiunii că "un premier trimis în judecată compromite o naţiune întreagă". "În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile".

PNL îi cere şefului UNPR, Gabriel Oprea, să spună "care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări", îndemnându-l să pună "în balanţă promisiunea făcută lui Ponta şi interesul poporului român".

În textul moţiunii, liberalii îl acuză pe preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, că prin menţinerea lui Victor Ponta la guvernare vinde iluzii românilor.

"Domnule Liviu Dragnea, vorbeaţi recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Menţinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundaţi România cu partidul! Dacă vi-l doriţi pe Ponta şi nu puteţi scăpa de el, folosiţi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!", arată textul moţiunii.

* * *

Liberalii au depus luni a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe VVictor Ponta". După cum arată scena politică se pare că şi de data aceasta opoziţia va eşua în tentativa sa de a-l demite pe premierul proaspăt trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni.

Pentru ca moţiunea să îşi îndeplinească scopul, liberalii au nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total de parlamentari, 278. În prezent ei au doar 175 de voturi.

Ultima moţiune de cenzură depusă în vară de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă", iar 7 au fost anulate.

Dacă va trece sau nu moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Ponta nu depinde doar de PNL, ci şi de liderii coaliţiei de la putere, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

"Ne lipseşte un număr consistent de voturi dacă vorbim doar de opoziţie. Evident că avem nevoie de voturi şi din partea parlamentarilor care susţin Guvernul Ponta. În realitate să ştiţi că, dacă noi pierdem la vot la moţiunea de cenzură şi această moţiune de cenzură nu trece, nu pierde PNL, pierde societatea din România care în acest moment este văzută ca oaia neagră a Europei având un prim-ministru inculpat, un prim-ministru al cărui prim termen de judecată în dosarul legat de faptele de corupţie este luni", a precizat Alina Gorghiu.

Coaliţia de guvernare a decis însă, în cursul zilei de luni, că îl va sprijini în continuare pe premierul Victor Ponta, astfel că demersul liberalilor nu are mari şanse de reuşită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne