Plouă cu diamante pe Jupiter şi Saturn

(NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team via Getty Images)

Trăim într-un univers plin de diamante? Aşa s-ar putea crede. În 2010 satelitul astronomic Spitzer de la NASA a descoperit o planetă situată la 1200 de ani-lumină de Pământ cu o suprafaţă foarte bogată în carbon, considerată acoperită cu diamante. Acum, mult mai aproape de noi şi pe planete bine cunoscute ca Jupiter şi Saturn, Kevin Baines de la Jet Propulsion Laboratory al NASA împreună cu alţi cercetători au încheiat o anchetă care a fost prezentată la reuniunea anuală a diviziei de Ştiinţe Planetare a Societăţii Astronomice Americane în curs la Denver, în care se arată că, în atmosfera acestor giganţi de gaz chiar plouă cu diamante.

Plouă cu diamante lichide pe Jupiter şi Saturn, planete pe care ar pluti, de asemenea, iceberguri uriaşe de diamant - relatează şi studiul publicat de California Specialty Engineering di Pasadena din SUA– potrivit căruia bucăţi de diamant ar putea pluti în lichidul de hidrogen şi heliu care alcătuiesc atmosfera celor două planete gigante ale sistemului solar. La adâncimi mai mari, presiunea şi temperaturile extreme ar topi pietrele preţioase provocând astfel adevărate ploi de diamante, spun cercetătorii.

"Noile date au confirmat că în profunzime diamante ar putea pluti pe Saturn, unele atât de mari încât acestea ar putea fi numite "diamondberg", scriu Mona Delitsky de la California Specialty Engineering şi Kevin Baines de la University of Wisconsin-Madison, autorii cercetării prezentate la reuniunea anuală din Denver.

Diamantele se pot forma când carbonul, sub formă de grafit sau funingine, creat de furtunile electrice colosale în Saturn, cade în atmosfera profundă şi este compactat prin presiune formând piatra preţioasă. Diamantele solide continuă apoi coborârea lor în adâncurile planetei, unde, în apropierea nucleului, se lichefiază.

Oamenii de ştiinţă speculează de ceva timp că diamantele relativ stabile compun nucleele planetelor relativ reci, cum ar fi Neptun şi Uranus, departe de Soare, dar până acum s-a crezut că Jupiter şi Saturn sunt prea fierbinţi pentru a permite formarea de diamant solide.

Dar, datorită sondelor robotizate, oamenii vor putea, în viitor, extrage diamante din Jupiter şi Saturn.