Ploaia de meteoriţi va putea fi urmărită în această noapte

Ploaie de meteoriţi.
Ploaie de meteoriţi. (Ethan Miller / Getty Images)

Admiratorii fenomenelor celeste vor avea ocazia să asiste luni seară la vârful ploii de meteoriţi denumită Perseide, relatează agenţia de presă CNA şi site-ul CBS News. Acest fenomen natural a început la 17 iulie şi se va încheia la 24 august. Ploaia de meteoriţi Perseide poate fi observată în fiecare an când Pământul traversează o zonă de resturi cosmice lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, ce orbitează Soarele o dată la fiecare 130 de ani.

Potrivit CBS News, în noaptea dintre duminică spre luni, dar şi luni seară, până la o sută de meteoriţi ar urma sa lumineze cerul în fiecare oră. Conform NASA, Perseidele provoacă mai multe 'mingi de foc' decât orice altă ploaie de meteoriţi.

Cercetătorii NASA îi sfătuiesc pe pasionaţii de astfel de fenomene să caute un loc de unde să poată avea o privelişte cât mai amplă asupra cerului, întrucât meteoriţii vor putea fi văzuţi din toate direcţiile, potrivit Space.com. De asemenea, este recomandată şi găsirea unui cer cât mai întunecat. „Din nou, este important să fiţi departe de lumini artificiale. Ochilor dumneavoastră le poate lua până la 30 de minute pentru a se obişnui cu întunericul, deci oferiţi-le suficient timp„, a recomandat NASA.

Fenomenul are loc o dată pe an, între 23 iulie şi 20 august, iar punctul maxim este în jurul datei de 13 august. Ploaia de meteori este cauzată de fragmente din coada Cometei Swift-Tuttle. Când Pământul trece prin acest nor de fragmente cosmice, ele se lovesc de atmosfera planetei noastre şi apar pe cer ca mingi de foc. Se numesc perseide deoarece se pare că vin din constelaţia Perseus. Fenomenul a fost observat de cel puţin 2.000 de ani. Primele informaţii despre ploaia de meteoriţi vin din Estul Îndepărtat, din China.