Platforma Naţională a FSC PaE dezamăgită: Cetăţenii RM, lipsiţi de dreptul de a iniţia referendumuri legislative

Decizia CEC de respingere a celor două cereri de înregistrare ale grupului de iniţiativă care intenţiona să iniţieze un referendum legislativ pentru abrogarea sistemului electoral mixt continuă să fie discutată aprins în spaţiul public.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic (FSC PaE) a semnat, la 14 martie 2018, o declaraţie prin care îşi exprimă profunda dezamăgire şi îngrijorare privind tendinţele tot mai pronunţate, de limitare nejustificată a dreptului cetăţenilor Republicii Moldova de a iniţia şi desfăşura un referendum legislativ.

Mai mult decât atât, semnatarii declaraţiei consideră că această limitare nu este prevăzută în lege şi nu este necesară într-o societate democratică, mai ales că actuala legislaţie naţională a Moldovei prevede dreptul cetăţenilor de a iniţia referendumuri republicane şi constituţionale.

”Potrivit art. 155 Cod Electoral, referendumul republican poate fi iniţiat de un număr de cel puţin 200000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Putem deduce că prin introducerea unor numere minime diferite de semnături ce necesită a fi colectate pentru promovarea unei iniţiative legislative ordinare sau de modificare a Constituţiei, legiuitorul a urmărit să garanteze dreptul cetăţenilor de a iniţia diferite tipuri de referendumuri republicane şi de a asigura exercitarea directă a suveranităţii”, se arată în declaraţie, potrivit unui comunicat IPN.

În context, Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a ţinut să amintească despre decizia Curţii Constituţionale din 27 iulie 2017, prin care a declarat neconstituţionale prevederile actualului alin.2 a art.155 Cod Electoral care oferea Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi unui număr de 200000 cetăţeni cu drept de vot să iniţieze orice tip de referendum.

Contrar acestei modificări, Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cele două cereri de înregistrare ale grupului de iniţiativă care intenţionau să iniţieze un referendum legislativ pentru abrogarea sistemului electoral mixt punând astfel la îndoială dreptul cetăţenilor de a iniţia referendumuri legislative.

Mai mult decât atât, la 15 februarie 2018, Ministerul Justiţiei a iniţiat dezbateri publice pe marginea unui proiect de lege prin care se urmăreşte modificarea Codului Electoral prin acordarea Parlamentului dreptul exclusiv de iniţiere a referendumului republican legislativ. În context, mai multe organizaţii ale societăţii civile şi-au manifestat ”dezacordul faţă de modificările propuse în proiectul Legii consultat. Poporul Republicii Moldova în calitate de unic deţinător suveran al puterii nu poate fi privat de dreptul de a iniţia orice tip de referendum”.

Totodată, semnatarii declaraţiei şi-au exprimat regretul privind faptul că urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale, o serie de autorităţi publice cum sunt Comisia Electorală Centrală, Ministerul Justiţiei şi Comisia Juridică Numiri şi Imunităţi a Parlamentului s-au antrenat sub diferite forme, în limitarea dreptului cetăţenilor de a iniţia orice tip referendum.

Iar prerogativa Parlamentului de a declara prin hotărâre toate propunerile de iniţiere a referendumului este considerată una excesivă, servind drept instrument nejustificat, exclusiv de oportunitate politică pentru blocarea iniţiativelor populare.

Astfel, organizaţiile Platformei Naţionale a FSC PaE au solicitat autorităţilor publice, partidelor politice parlamentare şi extra-parlamentare, organizaţiilor societăţii civile ce promovează democraţia şi supremaţia drepturilor omului, altor actori politici şi apolitici naţionali relevanţi să renunţe la iniţiativele de limitare a dreptului cetăţenilor de a-şi exercita suveranitatea în mod direct, prin iniţierea oricărui tip de referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe