Maia Sandu: Pentru guvernarea de la Chişinău, sistemul mixt e subiect de viaţă şi de moarte

Guvernarea foloseşte tot felul de motive pentru a nu renunţa la sistemul electoral mixt care, în opinia liderului PAS, slăbeşte procesul democratic şi va fi folosit doar pentru a manipula rezultatele alegerilor parlamentare.
Maia Sandu printre protestatarii de la Parlament
Maia Sandu printre protestatarii de la Parlament (facebook.com / Vera Baciu)

Odată cu modificarea sistemului electoral, evident că regulile de joc au fost schimbate, se crează obstacole în fiecare zi şi o să devină tot mai complicat, consideră liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

În context preşedintele PAS a ţinut să transmită cetăţenilor Republicii Moldova care cred în corectitudine şi îşi doresc ca fracţiunea pe care aceasta o conduce să schimbe lucrurile în Moldova „să creadă că noi putem să câştigăm în pofida tuturor acestor obstacole”.

„Dacă am avea o guvernare responsabilă care ar vrea să asculte atât de cetăţeni cât şi de partenerii externi, întotdeauna se poate renunţa”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, făcând referire la faptul că pe lângă iniţiativa societăţii civile de organizare a unui referendum legislativ anti-mixt, Parlamentul ar putea singur să abroge legea de modificare a sistemului electoral.

Politiciana a ţinut să specifice că dacă autorităţile s-ar gândi să îmbunătăţească condiţiile de joc şi procesul alegerilor, ar avea timp şi pentru schimbări, „dar pentru această guvernare se pare că sistemul introdus e un subiect de viaţă şi de moarte şi ei se pare că sunt gata să insiste până în pânzele albe”.

„Noi la rândul nostru continuăm să spunem că este un sistem care slăbeşte procesul democratic şi pe care guvernarea, democraţii cu socialiştii vor să-l folosească pentru a manipula rezultatele alegerilor”, a adăugat Sandu.

În situaţia creată în Republica Moldova privind modalitatea în care vor avea loc alegerile prezidenţiale din toamnă, e bine ca societatea civilă să pună presiune pe guvernare în forma în care o face, în timp ce opoziţia pro-europeană, extraparlamentară sensibilizează în special partenerii externi.

Maia Sandu a ţinut să amintească de vizita recentă a Comisiei de la Veneţia care a mai discutat o dată cu toate părţile şi urmează să emită un raport indicând astfel în ce măsură anumite recomandări ale sale au fost preluate de autorităţile moldoveneşti.

„Am auzit şi din partea ambasadorului Uniunii Europene care a reiterat că guvernarea nu ţine cont de recomandările instituţiilor internaţionale. Toate aceste lucruri au anumite repercusiuni”, a punctat liderul PAS.

Dacă se va reuşi prin acest efort al societăţii civile în comun cu partidele extra-parlamentare să se schimbe legea electorală până în toamnă, e cert că toată lumea înţelege că aceste alegeri nu vor fi corecte, consideră Maia Sandu, adăugând că fracţiunea sa lasă „uşa deschisă pentru orice decizie în funcţie de cât de gravă va fi situaţia, dar evident că ne pregătim de alegeri pentru că vrem să fim gata pentru orice situaţie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe