Planuri secrete ale lui Putin în privinţa Ucrainei: Ianukovici ar fi trebuit să joace rolul lui Iliescu la Revoluţie

Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin
Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Un document intitulat ”Despre criza din Ucraina”, al cărui conţinut descrie posibilul plan iniţial al preşedintelui rus, Vladimir Putin, în privinţa invadării Ucrainei, a fost recent dezvăluit de jurnaliştii de la Kiev Post.

Cu toate că nu s-a putut dovedi cu certitudine autenticitatea acestuia, documentul ar aparţine Consiliul de Securitate al Rusiei şi conţine mai multe elemente care-i susţin, cel puţin parţial, autenticitatea. Planul elaborat în document se aliniază cu discursul lui Putin din 18 martie de la ceremonia de anexare a Crimeei şi explică, pas cu pas, procesul de anexare pus la cale în privinţa Ucrainei. Acest demers a fost, însă, parţial deturnat de înlăturarea lui Viktor Ianukovici şi de schimbarea guvernului de la Kiev.

Ianukovici, descris în document ca ”un partener inadecvat, extrem de slab şi şovăitor”, trebuia să joace un rol major în ”anexarea regiunilor Crimeea, Lugansk, Doneţk, Zaporozia, Dnepropetrovisk, Cernigov, Sumy, Karkov, Kiev, Kerson, Nicolaev şi Odessa la Federaţia Rusă - singura care putea garanta pacea, securitatea şi prosperitatea populaţiei”.

Conform documentului, Putin ar fi plănuit să vină pe un cal alb pentru a salva milioane de ucrainieni de la ”teroarea şi suferinţa” adusă de către ”fasciştii şi elementele extremiste” de la Kiev.

Această retorică a Kremlinului a fost afişată în toată mass-media pro-Moscova încă de la începutul protestelor din Kiev. Totuşi, primul pas al planului a eşuat atunci când Ianukovici nu a reuşit să semneze actul prin care solicita Moscovei să trimită armata în Ucraina pentru a ”susţine ordinea constituţională” în capitală şi în celelalte oraşe.

Directivele pentru această etapă i-au fost date lui Ianukovici în timpul vizitei sale de la Soci. Rezultatul trebuia să fie ”destabilizarea totală a situaţiei din Ucraina”. Ianukovici ar fi rămas conducător cu puteri depline peste Ucraina în timp ce Armata Rusă i-ar fi ”protejat spatele” de intervenţia Occidentului.

Documentul mai anticipa şi reacţia întârziată şi vagă a Occidentului ce trebuia să fie exploatată de Rusia la maximum. Acest punct a fost dovedit în Crimeea.

”Posibila perioadă de haos din Kiev, care va începe după eşuarea operaţiunilor (ucrainene) de aduce ordinea şi operaţiunea de stabilizare a ţării cu participarea Rusiei, trebuie folosite la capacitate maximă pentru a îndeplini interesele Rusiei”, se precizează în document.

De asemenea, opoziţia ar fi fost neutralizată atunci când ”adevărata faţă a fascismului ucrainean” ar fi fost dezvăluită. Serviciile secrete (ruseşti) ar fi publicat documente cu privire la organizaţiile non-guvernamentale străine din Ucraina, ceea ce i-ar fi determinat pe ”tinerii fascişti” să atace ambasadele ţărilor Occidentale şi locuinţele ambasadorilor.

Acest punct a putut fi observat în timpul conflictelor din Kiev când tituşkii - mercenarii pro-Putin - au protestat violent în faţa mai multor ambasade occidentale.

Prin aceste măsuri, Rusia ar fi creat ”condiţii favorabile pentru participarea Ucrainei în procesul de integrare pe teritoriul CSI (Comunitatea Statelor Independente formată din fostele republici sovietice)” şi ar fi eliminat ”elementele naţionaliste” din guvern şi sistemul de aplicare a legii.

De curând, Ucraina s-a retras din Comunitatea Statelor Independente şi a iniţiat exerciţii militare alături de statele vecine membre NATO, de Statele Unite şi de Marea Britanie, în aşteptarea unei posibile invazii ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe