Obama înainte de întâlnirea cu Xi Jinping: ”Aliaţii” sunt uniţi pentru susţinerea Ucrainei

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Luni, la scurt timp înaintea întâlnirii din Olanda cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele american Barack Obama a declarat că ”Europa şi America sunt unite în susţinerea lor pentru guvernul ucrainean şi poporul ucrainean” în faţa ameninţărilor aduse de Rusia.

Obama va participa la o întâlnire de urgenţă cu restul Grupului de şapte naţiuni industrializate (G7), ce ar avea ca subiect principal, pe lângă criza din Ucraina, o schimbare fundamentală a poziţiei adoptată de Statele Unite faţă de Rusia, conform consilierului prezidenţial pe securitate, Susan Rice.

În seara zilei de luni, la Haga se va desfăşura summitul pe tema securităţii nucleare la care vor participa 52 de lideri mondiali, printre care şi preşedintele Traian Băsescu. România este una dintre cele 32 de ţări care deţine tehnologia întregului proces de fabricaţie a combustibilului nuclear.

La scurt timp după aterizarea sa, Barack Obama s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping, pentru a discuta cu privire la ”fricţiunile care există în relaţiile dintre cele două ţări pe subiecte precum drepturile omului, problemele maritime din Marea de Sud a Chinei şi din regiunea Pacifică”.

”Există un spaţiu mai mare acolo unde cooperează China şi Statele Unite”, i-a transmis preşedintele chinez lui Barack Obama.

Printre subiectele discutate de cei doi se află situaţia din Ucraina, combaterea procesului de nuclearizare, fricţiunile teritoriale din sud-estul Asiei şi denuclearizarea Coreei de Nord. China este printre puţinele ţări care au susţinut Rusia pe parcursul invaziei din Ucraina.

”China este ferm dedicată să ... construiască un model al relaţiilor dintre ţările majore. Suntem dedicaţi poziţiei noastre de neinterferenţă... respect mutual şi cooperare în care ambele tabere câştigă cu privire la Statele Unite,” a declarat Jinping.

În timpul crizei din Ucraina, Cotidianul Poporului, ziarul purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, a notat că „în contextul în care Ucraina este bântuită de fantoma Războiului Rece, apropierea strategică dintre China şi Rusia devine o ancoră a stabilităţii mondiale”.

Recent, presa germană a notat că se pregăteşte un nou document de colaborare militară ruso-chineză aprofundată, care să includă inclusiv exerciţii militare comune în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.