Petr Kellner, miliardarul ceh care a finanţat campania de imagine a Chinei comuniste în Cehia

Compania de credit cehă Home Credit, deţinută de miliardarul Petr Kellner, a finanţat o campanie de PR pentru îmbunătăţirea imaginii regimului chinez în Cehia, potrivit documentelor publicate de cotidianul Aktuálne.cz.

Raportul, publicat pe 10 decembrie 2019, se baza pe facturi ale agenţiei de PR C&B Reputation Management, care a fost angajată de Home Credit. Agenţia de PR a avut sarcina de a influenţa mass-media, dezbaterea publică şi politicienii.

Pe lângă promovarea mesajelor pozitive despre China, campania de PR a atacat şi critici ai regimului chinez.

Aktualne.cz a aflat că agenţia de PR, plătită de Home Credit, s-a concentrat şi asupra politicienilor. În septembrie 2019, un membru al Partidului ODS a organizat o conferinţă unde parlamentarii de la Praga l-au criticat pe primarul oraşului pentru anularea unui acord cu oraşul înfrăţit, Beijing.

Pe 14 decembrie 2019, Home Credit a publicat un comunicat de presă ca răspuns la articolul Aktualne.cz. Compania a negat acuzaţiile, insistând că activităţile sale sunt „de afaceri, nu politice”.

„Home Credit, cu răspundere deplină, declară că nu a angajat sau nu a solicitat niciodată în Republica Cehă vreun serviciu de PR de lobby sau de comunicare care vizează promovarea intereselor oricărei ţări străine”, se arată în comunicat.

Home Credit este deţinut de firmă de investiţii Kellner PPF, care a intrat pe piaţa de credit chineză în 2007.

Conform publicaţiei de afaceri Econom, PPF a câştigat peste 2 miliarde de euro în China în 2017. Unii politicieni şi experţi cehi cred că PPF a intrat sub presiunea politică din partea regimului chinez pentru a promova interesele în Republica Cehă.

În octombrie 2019, PPF a semnat un contract pentru a cumpăra Central European Media Enterprises (CME), care deţine TV NOVA, unul dintre cele mai mari posturi de televiziune din Republica Cehă, pe lângă posturile de televiziune din Bulgaria, România (Pro TV), Slovacia şi Slovenia. Are o acoperire de 45 de milioane de spectatori. Având în vedere informaţiile publicate de Aktualne.cz, achiziţionarea posturilor de media din Europa de este ridică întrebări privind eventuale influenţe exercitate de regimul comunist chinez prin PPF.

Potrivit documentelor publicate de Aktualne.cz, în perioada aprilie-august 2019, C&B a prestat un număr de aproape 2.000 de ore de muncă.

Lista detaliată a serviciilor prestate include organizarea, prin Home Credit, a Institutului Sinoskop pentru China Contemporană, un think tank care a promovat opinii care nuanţează brutalitatea încălcărilor drepturilor omului comise de regimul comunist chinez.

Sinoskop a fost înfiinţat oficial în iunie 2019 de sinologul Vit Vojta, care a lucrat şi ca interpret pentru politicienii şi preşedinţii cehi care călătoresc în China, inclusiv actualul preşedinte ceh Milos Zeman.

Vojta a jucat rolul de expert independent din China în mass-media cehă, oferind interviuri şi scriind comentarii.

Agenţia de PR a facturat Home Credit pentru activităţile lui Vojta şi ale altor comentatori cehi cu privire la problemele din China.

Stimulente financiare

Miliardarul ceh Petr Kellner şi-a acumulat averea prin achiziţionarea de proprietăţi în timpul căderii regimului comunist în fosta Cehoslovacie şi în anii 90. Astăzi, Petr Kellner este cel mai bogat ceh şi, potrivit Forbes, este al 73-lea cel mai bogat om din lume, în valoare de 15,5 miliarde USD.

Unii cred că interesele de afaceri ale PPF în ţară au propulsat compania să promoveze o imagine pozitivă pentru regimul chinez. „Home Credit îşi poate pierde licenţa în RPC [Republica Populară Chineză] în orice moment”, a scris parlamentarul ceh Jan Lipavski într-un e-mail către Epoch Times.

După 2014, Republica Cehă a început să se intereseze mai puţin de istoria de abuzuri oribile în materie de drepturi civile a Chinei comuniste şi s-a orientat către o abordare mai pragmatică a relaţiei cu Beijing-ul.

De exemplu, ţara face parte din platforma 17 1, proiectul Partidului Comunist Chinez de creştere a legăturilor de afaceri şi comerţului cu 17 ţări din Europa de Est.

Compania Home Credit acţionează şi ca facilitator al legăturilor strânse între regimul chinez şi Republica Cehă.

În aprilie 2016, Jiri Šmejc, CEO şi acţionar minoritar al Home Credit, a declarat la un forum de afaceri din Praga: „PPF, Home Credit şi noi suntem mândri că am asistat la naşterea unei iniţiative care cred că a dus la renaşterea relaţiilor sino-cehe".

În cadrul unui eveniment din octombrie 2018, intitulat „Pot fi legăturile tot mai intense cu China o ameninţare pentru Republica Cehă?” Martin Hála, sinologul Universităţii Carol, a declarat: "Este bine să fim atenţi la ceea ce fac PPF şi China".

Dar seful de PR al Home Credit Milan Tomanek a negat acuzaţiile că PPF a influenţat politica cehă pentru beneficii personale.

“Nu este adevărat. Sună asemenea celor care repetă această minciună mereu” a afirmat în noiembrie 2019 într-un email către The Epoch Times.

Republica Cehă a început să se concentreze asupra influenţei în creştere exercitată de China în ultimii ani. Într-un raport din 2018, seful agenţiei de intelligence a Chinei a afirmat că influenţa Beijing-ului este una dintre cele mai mari ameninţări pentru securitatea Cehiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe