Peste 260 de cazuri pozitive cu steroizi anabolizanţi detectate printr-o nouă metodă

Punerea la punct a unei noi metode de detectare a steroizilor anabolizanţi endogeni a condus după un an la detectarea a peste 260 de cazuri pozitive ce nu ar fi putut fi descoperite fără această tehnică, a anunţat vineri un cercetător al laboratorului antidoping din Koln, citat de AFP.

"Acum avem o nouă metodă, mai sensibilă, iar de când am lansat-o, în luna noiembrie anul trecut, noi am descoperit aproximativ 180 de cazuri pozitive cu stanozolol şi 80 de cazuri pozitive cu Oral-Turinabol, pe care nu le-am detectat niciodată până acum", a explicat Hans Geyer, unul din cercetătorii de la laboratorul german, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) din Zurich.

Această metodă, care se bazează pe cercetarea unui metabolit de lungă durată din urină, a fost pusă la punct de laboratorul antidoping german pentru depistarea stanozololului, un steroid găsit în urina lui Ben Johnson după disputarea probei de 100 m din cadrul JO de la Seul din 1998, şi de către laboratorul din Moscova pentru Oral-Turinabol, un produs dopant din fosta Germanie de Est.

Aceste rezultate i-au surprins pe cercetători. "Înainte noi nu aveam într-un an niciun caz pozitiv cu Oral-Turinabol, iar acum, graţie unei noi metode care este mult mai sensibilă, am reuşit să detectăm o mulţime de cazuri. Asta înseamnă că sportivii ştiau când trebuie să se oprească să mai ia aceste substanţe pentru a nu fi depistaţi pozitiv", a adăugat Hans Geyer.

Potrivit acestuia, "toate cazurile au fost comunicate Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA) şi federaţiilor internaţionale vizate" şi niciun sportiv nu a contestat rezultatele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport