Pericolul templelor amenajate în apartamente din Singapore

Două persoane au murit la sfârşitul săptămânii trecute la Singapore, ca urmare a unui incendiu izbucnit într-un templu închinat zeiţei taoiste Mercy Guan şi amenajat într-un bloc de apartamente unde locuiau, informează vineri ziarul ABC.

Potrivit Federaţiei Taoiste, există aproximativ 2.000 de temple amenajate în locuinţe particulare în diferite cartiere ale oraşului, precum Mountbatten, Geylang sau Kallang.

Problema acestor temple 'particulare', care a ieşit acum la lumină, datează de la sfârşitul anilor 70, când satele 'kampung' au fost demolate pentru a face loc urbanizării şi construirii actualilor zgârâie nori. Responsabilii templelor au fost nevoiţi să mute provizoriu statuile şi altarele în apartamentele lor.

Dar, potrivit călugărului Chung Wei Yi, secretar al Federaţiei Taoiste, creşterea preţurilor la terenuri i-a împiedicat să construiască alte temple, astfel încât cele amenajate în apartamente particulare au fost deschise şi pentru public. "Nu-i împiedică nimeni să ţină statui religioase sau altare în casele lor, însă dacă vor să organizeze o ceremonie trebuie să închirieze un lăcaş adecvat şi să-l comunice autorităţilor", a declarat presei călugărul Chung.

Atât Federaţia Taoistă, cât şi Federaţia Budistă din Singapore au negat că aceste temple s-ar afla în subordinea lor, având în vedere că nu sunt înregistrate, şi au mărturisit că de nenumărate ori au avertizat despre obligaţia ca lăcaşurile să fie prevăzute cu extinctoare pentru a evita producerea de accidente precum focul aprins de la lumânările din templul închinat zeiţei.

Ziarul The Straits Times i-a luat recent interviu unui membru al acestui cult, astrologul Fabian Ng, a cărui casă din centrul oraşului este plină de altare şi de statui religioase luminate de sute de lumânări. 'Îi invit pe credincioşi să se roage aici pentru că altarele mele sunt acoperite cu materiale ignifuge şi am stingătoare în toată casa', a subliniat el.

Institutul Locuinţelor din Singapore a avertizat că folosirea apartamentelor drept lăcaşuri de cult este strict interzisă şi că va lua măsuri precum cumpărarea locuinţei sau evacuarea chiriaşilor care continuă aceste practici ilegale.