Peninsula Coreea: Se reiau negocierile privind complexul industrial de la Kaesong

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se întâlnesc din nou luni, încercînd să rezolve neînţelegerile cu privire la redeschiderea complexului industrial de la Kaesong, închis de Phenian la începutul lunii aprilie, potrivit AFP.
Muncitori nord coreeni în complexul Kaesong, Coreea de Nord (AP Photo / Jean H. Lee)
Epoch Times România
22.07.2013

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se întâlnesc din nou luni, încercând să rezolve neînţelegerile cu privire la redeschiderea complexului industrial de la Kaesong, închis de Phenian la începutul lunii aprilie, potrivit AFP.

Aceasta este cea de-a cincea rundă de negocieri consacrate complexului de la Kaesong, fiind un moment important în încercarea de a reduce tensiunile din peninsulă, având în vedere că peste câteva zile se vor împlini 60 de ani de la încheierea Războiului din Coreea.

Cele două delegaţii coreene se întâlnesc din nou la Kaesong.

"Vom depune eforturi să obţinem rezultate acceptabile pentru Coreea de Sud", a susţinut Kim Ki-Woong, şeful delegaţiei de la Seul, înainte de a traversa frontiera.

Corea de Nord şi Coreea de Sud doresc să redeschidă complexul de la Kaesong, fiind benefic atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru companiile sud-coreene care au pierdut sute de milioane de dolari după ce au plecat cei 53.000 de muncitori nord-coreeni din complex.

Seulul şi Phenianul refuză să îşi asume responsabilitatea pentru actuala criză, iar autorităţile regimului comunist nu doresc să se angajeze că în viitor nu vor crea noi tensiuni prin închiderea unilaterală a complexului.

Pentru a evita acest risc, Coreea de Sud doreşte cooptarea unor firme străine în complexul Kaegong, care este situat la 10 kilometri de graniţă pe teritoriul nord-coreean.

Phenianul a respins categoric propunerile înaintate de Seul.

Negocierile au reînceput după mai multe luni de relaţii tensionate între Seul şi Phenian, mai ales cu ameninţări din partea Coreei de Nord, a cărei economie este afectată datorită sancţiunilor tot mai aspre impuse de Naţiunile Unite după testul nuclear efectuat în februarie.

Ofcialii comunişti şi-au exprimat recent dorinţa de a relua negocierile privind reunirea familiilor separate după încheierea Războiului din Coreea. Între timp, Nordul şi-a retras propunerea, susţinând că mai întâi trebuie soluţionată problema complexului de la Kaesong.

La 27 iulie se împlinesc 60 de ani de la încheierea Războiului din Coreea (1950-1953). După încetarea ostilităţilor a fost parafat un armistiţiu, dar nu s-a semnat niciun tratat de pace, astfel că, în mod teoretic, cele două Corei se află în continuare în stare de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor