PE condamnă presiunile exercitate de autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor româneşti

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluţie non-legislativă, prin care condamnă presiunea administrativă exercitată de autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi aminteşte că libertatea de educaţie constituie un drept fundamental.

PE subliniază că libertatea educaţiei este un drept fundamental şi condamnă presiunea administrativă crescândă exercitată de autorităţi în special sub forma chiriilor ridicate, a anulării contractelor de închiriere gratuite, restricţiilor asupra utilizării conturilor bancare şi hărţuirii cadrelor didactice, cu referire la recenta reţinere a directorului Liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev.

Amintim că directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, contabilul şi şoferul instituţiei au fot reţinuţi de miliţia transnistreană şi acuzaţi de contrabandă, dar ulterior, au fost eliberaţi.

Potrivit rezoluţiei citate de Adevărul, PE critică politizarea gestionării domeniului educaţiei în regiunea transnistreană şi face apel la autorităţi să se asigure că copiii şi părinţii sunt protejaţi de consecinţele nefavorabile ale situaţiei politice actuale şi să găsească soluţii în interesul superior al celor direct implicaţi.

Totodată, PE "invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria", şi este de părere că OSCE ar trebui "să-şi continue activităţile de monitorizare şi de facilitare a negocierilor şi să apere dreptul la educaţie al studenţilor de la şcolile cu predare în limba română din Transnistria".

De asemenea, europarlamentarii sugerează că este necesară "o procedură rapidă care să ducă la adoptarea liberalizării vizelor cu Republica Moldova", iar Comisia Europeană ar trebui "să accelereze procedurile tehnice ducând la semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de asociere", reiese din rezoluţie.

Parlamentul European a sugerat că, având în vedere contextul din regiune, Comisia Europeană ar trebui să utilizeze "instrumentul european pentru democraţie şi drepturile omului pentru a sprijini în mod direct populaţia din Transnistria, dar şi alte instrumente prin care să elaboreze programe de sprijinire a societăţii civile, a accesului la informaţie, a educaţiei şi presei libere, care au fost refuzate de către autoproclamatele autorităţi din Transnistria".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe