PDL: ”Oprescu a refuzat mitingul părinţilor din laşitate”

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus iniţierea unui referendum privind eutanasierea câinilor comunitari, iniţiativă care a fost aprobată în şedinţa de vineri a Consiliului General. Decizia a fost luată după moartea lui Ionuţ Anghel, un băieţel de numai patru ani, care a fost ucis cu bestialitate de o haită de câini maidanezi, eveniment care a şocat întreaga comunitate.

"Am un sentiment nici măcar contradictoriu şi cred cu tărie că da, vom scăpa de problema câinilor maidanezi, şi cel mai important lucru, în mod civilizat", a declarat Sorin Oprescu, după aprobarea proiectului de hotărâre privind organizarea unui referendum în Bucureşti, la 6 octombrie.

Primarul Capitalei a declarat că vrea să afle opinia bucureştenilor cu privire la această problemă : "Ce vor dori bucureştenii asta voi face", adăugând că nu cunoaşte o altă metodă "mai puternic transparentă şi adevărată" decât cea a referendumului, respectiv aceea de a întreba în mod organizat oamenii.

Ce nu a precizat Oprescu

În domeniul câinilor comunitari există două legi, respectiv Legea 227 din 2002 privitoare la "gestionarea câinilor fără stăpân" şi Legea 9 din 2008, referitoare la protecţia animalelor cu stăpâni. Ambele conţin articole cu privire la eutanasiere.

Lege 9 din 2008 se referă la animalele cu stăpân şi prevede că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Legea 227 din 2002 prevede la art. 5 că "după examinarea lor de către medicul veterinar, câinii fără stăpân ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite, care sunt bolnavi cronici şi incurabili, vor fi eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi".

Primăria, Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi ONG-urile specializate au decis să invoce Legea 9 din 2008 care prevede interzicerea eutanasierii câinilor comunitari, dar impune sterilizarea acestora de către ONG-uri pe banii ASPA.

Primăria şi ASPA au făcut o înţelegere cu ONG-urile care luptau pentru protecţia animalelor. Acestea din urmă adoptau doar în acte câinii maidanezi pentru a-i scăpa pe aceştia de riscul de eutanasiere. După ce le făceau actele, câinii erau lăsaţi liberi pe străzi, potrivit Evz.ro.

Sumele plătite de ONG-urui erau decontate de ASPA care primea bani de la Primăria Capitalei. Asta a fost metoda care a fost utilizată şi în cazul Asociaţiei Caleidoscop, cea care figurează în acte ca fiind proprietara câinilor care l-au ucis pe Ionuţ.

În joc erau milioanele de euro care erau alocate rezolvării problemei câinilor maidanezi.

Protestul părinţilor nu a fost aprobrat

În ciudata acestui interes afişat de Sorin Oprescu pentru problema câinilor comunitari, Primăria Capitalei nu a aprobat mitingul organizat de comunitatea online a părinţilor români, ce urma sa aibă loc astăzi la ora 19 în Piaţa Romană, motiv pentru care a fost depusă o nouă cerere de miting şi pentru săptămâna viitoare.

Organizatorii au informat că protestul public desfăşurat sub sloganul „nu putem lăsa să ne moară copiii când vor câinii” se va amâna pentru o dată neprecizată încă.

În presă au apărut relatări potrivit cărora existau deja legi care dădeau dreptul autorităţilor locale să rezolve problema câinilor fără stăpân, dar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a menţionat nimic despre acestea, în schimb a propus iniţierea acestui referendum.

”Nu ne pot opri”

”Sute de părinţi şi copii vor manifesta, decent şi demn, în memoria lui Ionuţ şi în numele tuturor celor traumatizaţi de câinii lăsaţi la voia întâmplării pe străzi.

Cerem ferm autorităţilor să găsească o soluţie imediată care să se concretizeze în ridicarea definitivă a câinilor de pe străzi şi din parcuri. Nu vrem şi alte victime mutilate şi ucise de câini fără stăpâni. Şi noi iubim câinii, dar mai presus de câini, ne iubim copiii.

Considerăm că referendumul este o formă de amânare a luării unei decizii şi de pasare a responsabilităţii. Vrem aplicarea responsabilă a legii!”, reiese dintr-un comunicat al organizaţiei desprecopii.com - cea mai mare comunitate online a părinţilor români.

PDL cere demisia lui Oprescu

Primarul Capitalei Sorin Oprescu ”a refuzat mitingul părinţilor din laşitate”, susţine PDL Bucureşti într-un comunicat remis Epoch Times. ”Prin neautorizarea mitingului de astăzi, din Piaţa Romană, Sorin Oprescu îşi recunoaşte vina”.

”Dacă USL ar fi vrut să organizeze un miting, Sorin Oprescu ar fi dat autorizaţie în prima clipă. Dar Sorin Oprescu nu este primarul bucureştenilor, este doar primarul USL, protectorul şi susţinătorul câinilor vagabonzi din parcurile şi de pe străzile Capitalei. Pentru toată nemernicia de care dă dovadă, PDL Bucureşti îi cere demisia lui Sorin Oprescu!”, se declară în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne