Politicieni în bătălia cu maidanezii

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, primarul general Sorin Oprescu a declarat că în ultima săptămâna din septembrie sau în prima săptămână din octombrie ar putea organiza un referendum privind eutanasierea câinilor maidanezi.

De asemenea, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu a emis miercuri dispoziţia de sancţionare a lui Aurel Dobrilă, director general al Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, şi a Isabelei Hurjui, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, "pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor ce revin, conform legii, celor două instituţii în legătură cu cazul copilului omorât de câinii comunitari pe terenul unei firme private", se arată într-un comunicat al primăriei.

Opoziţia intervine

Organizaţia PDL Bucureşti consideră că USL "îl acoperă" pe primarul general, Sorin Oprescu, în tragedia copilului omorât de câini fără stăpân în Capitală, democrat-liberalii cerând demisia edilului şi adoptarea unei OUG privind câinii comunitari.

"PDL condamnă încercarea USL de a-l scoate pe Oprescu nevinovat, anunţând, în schimb, în bătaie de joc, demiterea a doi directori din Primăria Sectorului 2 doar ca să ridice presiunea publică pusă, în mod corect, în ultimele zile pe Primarul General. Bucureştenii aşteaptă măsuri reale şi aşteaptă ca persoanele cu adevărat responsabile - Sorin Oprescu şi ONG-urile - să fie trase la răspundere sau, în cazul Primarului General, măcar să îşi depună demisia!", se arată în comunicat.

PDL reiterează că Guvernul USL are obligaţia de a da imediat ordonanţa de urgenţă care să rezolve această problemă pentru că majoritatea USL din Parlament amână de pe o săptămână pe alta adoptarea legii, iar în acest timp alţi copii pot cădea victime câinilor fără stăpân.

Antonescu şi promisiunile USL de ne-eutanasiere a maidanezilor

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat joi dimineaţa, la Cluj Napoca, că nu crede că referendumul propus de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reprezintă o soluţie pentru problema câinilor maidanezi. Liderul PNL a adăugat că primarii altor oraşe au rezolvat problema cu actuala legislaţie.La o lună după ce Parlamentul votase o nouă Lege a câinilor fără stăpân, care prevedea posibilitatea eutanasierii câinilor după ce autorităţile locale consultă populaţia, lege contestată de parlamentarii USL la Curtea Constituţională, USL a semnat un protocol de colaborare în decembrie 2011, cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM). Prin acest protocol, valabil până în 2020, USL se angaja să promoveze printr-o iniţiativă legislativă interzicerea eutanasierii câinilor comunitari.

Recent în august 2013, FPAM a fost inclus printr-o decizie a premierului Victor Ponta, în Consiliul Economic şi Social, organismul consultat obligatoriu de către iniţiatorii proiectelor de acte normative.

FPAM este un ONG înregistrat de Marius Marinescu (un fost senator PD, apoi, PC apoi PRM).

Obiectivul Protocolului de Colaborare, USL şi FPAM "vor colabora pentru implementarea politicilor de protecţie a mediului şi a animalelor (...) vor monitoriza activitatea Executivului, astfel încât să oprească şi să prevină măsurile abuzive luate de autorităţi, precum şi încălcarea legislaţiei române, a reglementărilor comunitare şi a Tratatelor şi Convenţiilor europene şi mondiale cu privire la protecţia mediului şi animalelor.

Sorin Oprescu a anunţat că a convocat în ziua de vineri la ora 12.00 şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru organizarea referendumului local privind eutanasierea câinilor vagabonzi.

Oprescu, Băsescu şi eutanasierea

Primarul general Sorin Oprescu a declarat miercuri că în ultima săptămâna din septembrie sau în prima săptămână din octombrie ar putea organiza un referendum privind eutanasierea câinilor maidanezi. Edilul a explicat că prin acest referendum vrea să pună presiune pe Parlament să adopte o lege "după cum vor cetăţenii". Întrebat ce părere are despre soluţia propusă de Traian Băsescu, de modificare a legii printr-o Ordonanţă de urgenţă, edilul a declarat că este adevărat ce a spus preşedintele, dar va face cum doresc cetăţenii.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen "scurt" în care iubitorii de animale să ia câinii acasă, urmând ca restul maidanezilor, care nu sunt "adoptaţi", să fie eutanasiaţi:

"Când au blocat procesul de eutanasiere a câinilor maidanezi în Bucureşti, Parlamentul a făcut-o politicianist. ... fac apel la Guvern, pentru ca administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare, să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă, după care, cei care nu au fost adoptaţi, să fie imediat eutanasiaţi".