Pavel Filip: Proiectele NATO vor aduce beneficii tangibile securităţii R. Moldova

Neutralitatea R. Moldova nu înseamnă izolarea de comunitatea internaţională. Este important a vorbi moldovenilor despre beneficiile oferite de NATO, susţine premierul Pavel Filip.
Pavel Filip şi Jens Stoltenberg, 30.03.2017
Pavel Filip şi Jens Stoltenberg, 30.03.2017 (gov.md)

Continuarea dialogului politic şi consolidarea cooperării practice între Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică au fost principalele subiecte abordate joi în cadrul întrevederii Premierului Pavel Filip cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Prim-ministrul a reiterat că Guvernul RM va acorda tot suportul necesar pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, conform Acordului semnat la sfârşitul anului 2016.

„Sunt convins că activităţile Oficiului vor contribui la valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu Alianţa. Republica Moldova este o ţară neutră, însă care înţelege valoarea parteneriatului cu NATO. Neutralitatea nu înseamnă izolare de comunitatea internaţională”, a declarat şeful executivului de la Chişinău.

Pavel Filip a accentuat că o atenţie deosebită este acordată procesului de definire a obiectivelor de colaborare ce urmează a fi incluse în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – Alianţa Nord-Atlantică pentru perioada 2017-2019. Acest document fiind definitivat, în cel mai apropiat timp urmând să fie transmis Cartierului General NATO pentru consultare.

Printre principalele direcţii de cooperare RM-NATO pentru viitor se regăsesc proiectele în domeniul securităţii cibernetice şi finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide. „Aceste proiecte vor aduce beneficii tangibile pentru securitatea ţării, sănătatea cetăţenilor şi mediul ambiant”, a subliniat Premierul Pavel Filip.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat că Alianţa Nord-Atlantică respectă integritatea teritorială, suveranitatea şi neutralitatea Republicii Moldova. „Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a consolida buna guvernare şi instituţiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupţiei”, a declarat Jens Stoltenberg.

În legătură cu deschiderea în vara anului curent a Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, Jens Stoltenberg, a atenţionat că acest oficiu va fi o misiune diplomatică care va avea doar angajaţi civili, aşa cum există şi în alte ţări, inclusiv în Rusia şi în ţări neutre, precum Austria, Elveţia şi Finlanda.

Oficialii au avut şi un schimb de opinii privind procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean. În context, premierul a notat că Republica Moldova doreşte să participe la asigurarea securităţii în plan regional şi a confirmat participarea contingentului naţional la operaţiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Amintim că Igor Dodon a declarat anterior că va depune mari eforturi pentru a anula deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău. Acesta a afirmat că va bloca orice tentativă NATO de a ajuta Moldova. Mai mult decât atât, Dodon consideră trupele NATO o provocare pentru Moldova, întrucât aproape de ea s-ar afla Transnistria, Rusia şi militarii ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe