Maia Sandu: Guvernarea coruptă a R. Moldova care se autointitulează proeuropeană este un cadou pentru Kremlin

Partidul Democrat din Moldova sprijinit de mai puţin de 4% din populaţie, a capturat toate instituţiile statului favorizând corupţia, manipularea şi intimidarea, distrugând astfel speranţa că politicienii pot sluji interesului public, susţine liderul PAS.
S. Mureşan, M. Sandu, V. Cibotaru şi A. Năstase, Malta 29.03.2017
S. Mureşan, M. Sandu, V. Cibotaru şi A. Năstase, Malta 29.03.2017 (facebook.com)

În cadrul discursului în plenul Congresului Partidului Popular European (PPE) din Malta, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu a declarat că în prezent Republica Moldova este guvernată de un partid oligarhic sprijinit de mai puţin de 4% din populaţie care prin mită, manipulare şi intimidare, au încropit o aşa-numită „majoritate parlamentară”. În mod cinic şi periculos, au capturat toate instituţiile statului. Ei controlează procuratura şi justiţia şi obţin câştiguri ilegale imense dintr-un sistem avantajos doar pentru unii, dar care provoacă injustiţie şi sărăcie cumplită pentru restul populaţiei.

“Această guvernare profund coruptă şi nepopulară încalcă principiile democratice şi schimbă toate regulile pentru a se menţine la putere cu orice preţ. Astfel, au creat un fals oponent politic, pe care l-au ajutat să câştige Preşedinţia şi pe care îl folosesc acum drept sperietoare doar pentru a-şi păstra puterea. Pentru a continua să controleze ţara cu doar 4% de sprijinul popular, guvernarea actuală încearcă să adopte un nou sistem electoral care i-ar permite să falsifice mai uşor următoarele alegeri. Este important să dăm alarma. Ce aţi văzut în Moldova până acum nu este promiţător, însă dacă aceşti oameni reuşesc să-şi ducă planurile la bun sfârşit, starea de lucruri va deveni cu mult mai gravă”, a adăugat liderul PAS.

În opinia Maiei Sandu, Moldova a dus mereu povara grea a luptelor geopolitice Rusia dorind şi la moment să ţină moldovenii în frâu. “Dar, să fim obiectivi, o guvernare coruptă, detestată de oameni, care se autointitulează proeuropeană este, de fapt, un cadou pentru Kremlin.”

“Şi cel mai grav este ca aceşti oameni distrug speranţa. Speranţa că moldovenii pot avea un viitor acasă. Speranţa că politicienii şi funcţionarii din Republica Moldova sunt capabili să slujească interesului public. Speranţa că guvernarea poate asigura oportunităţi economice pentru toţi. Speranţa că în Republica Moldova românii, ruşii, ucrainenii, găgăuzii, bulgarii şi toţi cetăţenii, indiferent de originea lor etnică, nu vor fi manipulaţi să trăiască în frică şi să se urască reciproc din cauza originii etnice.”

În concluzie, preşedinta PAS a notat că milioane de cetăţeni moldoveni, depun eforturi pentru a crea o guvernare democratică şi sănătoasă în RM împărtăşind dorinţa comună de a construi un stat european funcţional care va asigura un viitor mai bun pentru toţi. Această aspiraţie venind din credinţa fermă în valorile europene a statului de drept, democraţiei liberale, guvernării responsabile şi a respectului pentru demnitatea umană care în prezent lipsesc în Republica Moldova.

Menţionăm că preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, şi preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, participă la lucrările Congresului PPE care îşi ţine lucrările între 29 şi 30 martie în Malta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe