Dodon a semnat un decret de organizare a unui referendum pe patru subiecte

(Epoch Times România)

În cadrul conferinţei de presă organizată de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, acesta a semnat decretul de organizare şi desfăşurare a unui referendum consultativ pe patru subiecte, asupra cărora se doreşte ca poporul moldovean să-şi prezinte opinia.

Întrebările la care cetăţenii R. Moldova urmează să răspundă:

1 Susţineţi abrogarea legii nr. 235 care pune miliardul pe spatele cetăţenilor?

2 Susţineţi acordarea preşedintelui R. Moldova a drepturilor constituţionale suplimentare de dizolvare a Parlamentului, şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

3 Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

4 Susţineţi sau nu studierea în instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei?

„Data referendumului a fost fixată pentru 24 septembrie 2017. Acest decret nu poate fi anulat, conform Constituţiei, nici de Parlament, nici de Guvern. Guvernul trebuie urgent să modifice bugetul, Comisia Electorală Centrală trebuie în regim de urgenţă să înceapă toate procedurile. Campania electorală nemijlocită va începe pe 24 iunie”, a declarat şeful statului, adăugând „nu încercaţi să opriţi acest lucru”, neprecizând pentru cine ar fi mesajul.

Cu o replică în acest sens a venit vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, intrebandu-se „de ce iniţiază un referendum consultativ? Care vor fi consecinţele juridice ale acestei iniţiative? Această conducere nu a ascultat sutele de mii de cetăţeni care au ieşit la zecile de proteste. Ce va oferi cetăţenilor acest referendum consultativ decât doar câteva milioane de lei aruncate în vânt. Aici nu este soluţia problemei, dar este un simplu PR pentru alegerile parlamentare”.

„Dodon a mers din nou pe calea mimării. Şi încă a adunat la grămadă patru subiecte pentru referendum. Face orice doar să nu lupte cu regimul”, a mai scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Menţionăm că recent, membrii Platformei DA, ţinând cont de doleanţele cetăţenilor, expuse la multiplele acţiuni de protest organizat în PMAN, au solicitat semnarea de urgenţă de către Preşedintele Igor Dodon a Decretului privind iniţierea referendumului republican legislativ de anulare a legii privind achitarea de către cetăţenii ţării a miliardelor furate.

Mai mult decât atât, aceştia au cerut preşedintelui Dodon să numească pentru data de 28 mai 2017 Referendumul Republican Legislativ în vederea anulării obligaţiei poporului de restituire a banilor sustraşi din mai multe bănci private şi din rezerva de stat a Băncii Naţionale cu abrogarea legii privind omisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015 publicate în Monitorul Oficial la 4 octombrie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe