Patruşev: Kremlinul modifică strategia pentru securitatea naţională

Fostul director FSB Nikolai Patruşev, arhivă
Fostul director FSB Nikolai Patruşev, arhivă (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Rusia îşi modifică strategia pentru securitate naţională, într-o încercare de a contracara noile ameninţări şi provocări, susţine un oficial rus de rang înalt.

“Pentru a actualiza principiile fundamentale ale securităţii naţionale a Rusiei am început să revizuim documente cheie asupra planificării strategiei”, a scris Nicolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un articol publicat în ediţia de miercuri a ziarului Krasnaya Zvezda.

“În primul rând, acest lucru a fost impus de noile ameninţări militare emergente”, a scris Patruşev, adăugând că semnele lor pot fi văzute în crizele din Irak, Siria sau situaţia din Ucraina.

Patruşev a notat că modificarea strategiei este o reacţie la activităţile militare tot mai intense ale puterilor occidentale în apropiere de graniţele Rusiei, acţiuni care devin tot mai “agresive”.

Statele Unite şi NATO “îşi consolidează potenţialul ofensiv în imediata apropiere a graniţelor noastre şi desfăşoară activ un sistem global de apărare antirachetă”, a declarat oficialul militar rus.

În decembrie 2014, Rusia a aprobat o versiune actualizată a doctrinei militare a ţării, care consideră consolidarea militară a NATO drept o ameninţare străină majoră împotriva securităţii sale naţionale.

Moscova a condamnat în repetate rânduri exerciţiile militare ale NATO şi comasarea forţelor alianţei vestice în apropierea graniţelor ruseşti.

Tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest şi conflictul ucrainean s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb între Ucraina şi UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în conflictul ruso-ucrainean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe