Partidul lui Cioloş loveşte direct în inima problemei: A lansat o iniţiativă cetăţenească care va înfuria PSD

Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, sau Liviu Dragnea a fost posibilă datorită sistemului electoral actual care face ca servilismul faţă de Partid să fie mai important decât competenţa, a atras atenţia fostul ministru Vlad Voiculescu, care anunţă că partidul pe care îl reprezintă, RO+, a lansat o iniţiativă cetăţenească menită să restabilească normalitatea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mişcarea România Împreună a lansat o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, unul dintre membrii fondatori ai partidului condus de Dacian Cioloş.

"Cetăţenii aceste ţări şi-au câştigat în decembrie 1989 câteva drepturi. Un drept fundamental este dreptul la libera exprimare, dreptul de a protesta. Cetăţenii, într-o democraţie, au un alt drept - dreptul de a fi auziţi de către Guvernul lor, de către cei care au câştigat puterea politică. Şi asta e valabil pentru orice cetăţean al unei democraţii. Abuzurile de vineri seară nu sunt însă o simplă întâmplare, ci sunt efectul unui sistem sistem electoral profund disfuncţional. Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, doamna Speranţa Clişeriu sau chiar domnul Liviu Dragnea, toate acestea au fost posibile datorită sistemului electoral actual al României, care face ca servilismul faţă de Partid sau faţă de un lider al Partidului să fie mai important decât competenţa. Pur şi simplu avem de ales între astea două – servilism şi competenţă", a declarat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a subliniat că PSD şi sistemul electoral actual încurajează servilismul, acesta este adevărul şi acesta este motivul pentru Mişcarea România Împreună a lansat alături de alte partide şi de 24 de organizaţii civice o iniţiativă legislativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale.

"Sperăm ca toate celelalte partide să ni se alăture. Ce propunem, pe scrut, sunt cel puţin trei lucruri. Dublarea numărului de parlamentari aleşi de diaspora. În momentul actual, diaspora e reprezentată de şase parlamentari. Asta înseamnă un număr egal cu cel al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna, deci, toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reprezentanţi. Lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari ai diasporei. Apoi, introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliu în România, să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu-şi pot exprima dreptul de vot, nu pot utiliza dreptul lor de vot, constituţional, decât dacă fac mii de kilometri să vină acasă", a explicat Vlad Voiculescu.

Un alt aspect vital îl reprezintă alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

"Apoi, alegerea primarilor din două tururi. S-a vorbit mult despre asta şi în momentul în care avem primari aleşi cu mai puţin de 20%, cu voturile a mai puţin de 20% din populaţia acelor localităţi, nu ştiu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari. Acestea sunt cele trei puncte care o să fie cuprinse în iniţiativa cetăţenească pentru modificarea legilor electorale. Şi dacă iniţiativa fără penali în funcţii publice ar putea duce la curăţarea clasei politice, ceea ce noi vrem este să mergem mai departe şi să construim o clasă politică democratică, una care să prevină monopolul şefilor de partid asupra desemnării în funcţii publice. Pentru că este vorba de o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea a unei legi, şi nu a Constituţiei, avem nevoie de 100 de mii de semnături din cel puţin 12 judeţe. Şi suntem convinşi că vom reuşi acest lucru relativ repede. În acest moment am obţinut deja avizul favorabil de la Consiliul Legislativ, strângerea de semnături începe de la 1 septembrie", a precizat Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne