Partidul lui Aung San Suu Kyi câştigă o majoritate istorică în alegerile parlamentare din Birmania

Liga Naţională pentru Democraţie a lui Aung San Suu Kyi a câştigat o majoritate în viitorul Parlament, conform rezultatelor oficiale. Partidul urmează să aleagă următorul preşedinte al ţării.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi (Paula Bronstein / Getty Images)

Comisia electorală a declarat vineri că partidul Liga Naţională pentru Democraţie a câştigat cel puţin încă două locuri în ambele camere ale Parlamentului din Birmania, împingând partidul dincolo de pragul de 329 de locuri, lucru care îi permite să deţină majoritatea mandatelor în viitorul parlament al ţării.

Voturile scrutinului de duminică încă se mai numără şi rezultatele finale vor mai fi aşteptate încă cel puţin câteva zile. Totuşi, rezultatele de moment au confirmat victoria detaşată a partidului LND, condus de simbolul democraţiei birmaneze Aung San Suu Kyi.

Datorită unei legi controversate, despre care criticii susţin că urmăreşte să o împiedice pe Suu Kyi să conducă ţara, preşedintele nu poate avea copii născuţi în străinatate sau care au tată natural străin.

Împreună cu soţul ei britanic, acum decedat, Suu Kyi are doi copii, ambii având cetăţenie britanică. În ciuda interdicţiei, ea a declarat că va conduce “peste preşedinte”, ca lider al partidului. În vârstă de 70 de ani, Suu Kyi a fost plasată sub diferite forme de arest timp de 15 ani în perioada 1990 - 2001.

Birmania s-a aflat sub control militar timp de o jumătate de secol şi scrutinul de duminică a fost lăudat ca un pas vital pentru tranziţia ţării spre democraţie.

SUA a descris alegerile ca o “victorie” pentru poporul birmanez, dar analiştii prezic dificultăţi în lunile următoare.

Forţele militare au continuat să deţină o influenţă puternică în multe dintre instituţiile politice ale ţării, deşi în 2011 au predat puterea în mâinile guvernului cvasi-civil al preşedintelui Thein Sein. Conform unei Constituţii create de junta militară, cel puţin un sfert dintre locurile ambelor camere ale Parlamentului sunt rezervate membrilor armatei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe