Parlamentul European a discutat despre respectarea drepturilor omului în Rusia

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton. (- / AFP / Getty Images)

Marţi, Parlamentul European i-a audiat pe reprezentanţii ruşi ai organizaţiilor civice ce se confruntă cu încălcarea drepturilor omului în Rusia.

Deputaţii europeni din carul subcomitetului pentru drepturile omului, împreună cu oficiali ai UE şi reprezentanţii ruşi, au discutat, la Bruxelles, despre problemele legate de libertatea de întrunire şi supremaţia legii în Rusia.

Alexander Verkhovsky, director al Centrului Analitic „Şova”, a relatat despre cazurile în care autorităţile ruse folosesc ilegal legislaţia anti-extremistă pentru urmărirea organizaţiilor non-guvernamentale şi minorităţilor religioase.

„Avem probleme nu doar în aplicarea practică a legislaţiei la cel mai inferior nivel, dar, uneori şi deciziile judecătoreşti arată foarte ciudat", a menţionat Verkhovsky.

El a citat drept exemplu cazul în care Ministerul rus al Justiţiei, ghidat de o decizie dubioasă a instanţei de judecată, a introdus în lista literaturii extremiste, cartea domnului Li Hongzhi, „Zhuan Falun” – ce reprezintă cartea principală a practicii spirituale Falun Gong (de asemenea, cunoscut sub numele de Falun Dafa), care este practicat în 114 de ţări din întreaga lume.

Conducătorul Asociaţiei Falun Dafa din Rusia, Serghei Skulkin, este convins de faptul că instanţele judecătoreşti din Rusia au calificat cartea principală a Falun Gong ca „extremistă”, în urma unor presiuni din partea autorităţilor chineze.

„În Rusia au fost distribuite peste 100 de mii de cărţi Falun Gong. Această decizie va pune în pericol mii de oameni din Rusia”, a subliniat Skulkin.

„În ultimii 8 ani suntem expuşi unor reţineri ilegale, arestări, percheziţii, intimidări şi supraveghere. Am fost incluşi în lista neagră a poliţiei, împreună cu infractori obişnuţi, telefoanele ne sunt ascultate”, a continuat el, adăugând, că personal, din cauză că practică Falun Gong, şi-a pierdut locul de muncă în una dintre cele mai mari companii publice.

Falun Gong implică practicarea unor exerciţii de meditaţie şi de viaţă conforme cu învăţăturile bazate pe Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.

În 1999, fostul lider al Partidului Comunist, Jiang Zemin, a lansat o campanie pe scară largă de suprimare a practicanţilor Falun Gong, privind popularitatea crescândă a acestei practici spirituale drept o ameninţare la adresa puterii sale. Jiang a ordonat arderea a milioane de exemplare ale cărţii „Zhuan Falun”.

Până în prezent au fost documentate 3514 de decese ale practicanţilor Falun Gong, în urma torturilor şi tratamentelor inumane din închisori şi lagăre de muncă din China. Însă, numărul real al deceselor rămâne necunoscut.

„Am audiat declaraţii de la diferiţi membri ai societăţii civile ruse pe diverse probleme. Declaraţiile demonstrează măsura în care în Rusia, cu regret, lipseşte supremaţia legii”, a declarat Anna Gomes”, deputat al Parlamentului European.

Înaltul diplomat al UE, Catherine Ashton, a ridicat anterior în cadrul Parlamentului European problema privind persecutarea aderenţilor Falun Gong în Rusia.

„Cunosc, de asemenea, despre acţiunile prohibitive ce rezultă din această decizie judecătorească, inclusiv: hărţuire, percheziţii la domiciliu, amenzi şi confiscări. Prin urmare, sunt foarte preocupată de situaţia practicanţilor Falun Gong din Rusia, precum şi de consecinţele ulterioare aferente unei astfel de decizii”, a scris Ashton.

Ea a mai menţionat că diplomaţii UE de la Moscova vor urmări îndeaproape procesele de judecată asupra materialelor Falun Gong, care recent au fost prezentate spre examinare Curţii Supreme de Justiţie a Federaţiei Ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe