Ambiţia lui Bo Xilai de a conduce

Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al Partidului Comunist din oraşul Chongqing , în martie 2011.
Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al Partidului Comunist din oraşul Chongqing , în martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Politicile din interiorul PCC sunt greu de înţeles chiar de către observatorii veterani ai Chinei. De aceea ziarul The Epoch Times a creat o secţiune specială ‘Regimul chinez în criză’ prin care încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia din interiorul Chinei. Prezentul articol este doar unul dintre cele publicate în secţiunea menţionată.

În Partidul Comunist Chinez (PCC), legăturile de familie au o mare importanţă. Bo Xilai nu este doar un "prinţişor," un copil din generaţia fondatoare a PCC, dar tatăl său, Bo Yibo, este unul din cei Opt Bătrâni, opt veterani ai PCC care au deţinut o mare putere în anii 1980 şi 1990. Poate din cauza naşterii sale privilegiate, Bo a afişat sentimentul că ar avea dreptul să conducă.

Născut în 1949, Bo a făcut parte din Gărzile Roşii, iar organizaţia sa studenţească a fost mobilizată în mod direct de Mao Zedong. Criticile din partea tatălui său i-au dat şansa lui Bo Xilai să îşi dovedească zelul revoluţionar - el l-a bătut pe Bo Yibo, rupându-i trei coaste.

Într-un memoriu scris de Yang Guang, supravieţuitor al Revoluţiei Culturale, tatăl lui Bo este citat ca spunând că "atunci când Jiang Qing [un membru al Găştii de Patru] m-a făcut trădător, fiul meu Xilai m-a bătut cu putere... Când am văzut că nu i-a fost frică să rupă legăturile cu membrii familiei, am ştiut că el este bun pentru următoarea generaţie de lideri de partid."

În 1976, moartea lui Mao Zedong a marcat sfârşitul revoluţiei. Atunci Bo s-a întors la şcoală şi a obţinut o diplomă de master în ştiri internaţionale în 1982. Când tatăl său a ajuns din nou la putere, calea lui Bo Xilai ca politician a fost una uşoară. La câţiva ani după absolvire, el a obţinut un rol cheie în comisiile centrale ale provinciei Liaoning şi a devenit primarul oraşului Dalian, în 1993.

Cât timp a fost în Dalian, Bo a câştigat reputaţia că ar fi corupt. Jiang Weiping, un jurnalist veteran, a publicat un raport despre Bo, descriindu-l ca un vizitator frecvent al prostituatelor în timp ce consuma alcool. Unul dintre cazurile de corupţie incluse de Jiang Weiping în raportul său, a fost detenţia proprietarilor unui mare lanţ de restaurante din Dalian, Daily Hub, în 2001. După ce a aflat că proprietarii au fost implicaţi într-un conflict personal cu soţul amantei lui, Bo i-a arestat pentru infracţiuni fiscale şi i-a băgat în închisoare. Bo a reconstruit câteva clădiri guvernamentale, transformându-le într-o şcoală de fotomodele pentru amanta lui. După ce raportul a fost publicat, Jiang Weiping a fost arestat şi condamnat la opt ani de închisoare.

Ştiind că sprijinul lui Jiang Zemin era vital pentru o poziţie centrală în conducere, Bo l-a urmat îndeaproape pe preşedintele de atunci în persecuţia împotriva Falun Gong. În anul 2001, Bo a fost numit guvernator al provinciei Liaoning.

Bo a alocat 1 miliard de yuani (160 de milioane de dolari) pentru reconstruirea mai multor închisori. O zonă asupra căreia şi-a concentrat atenţia Bo a fost lagărul de muncă Masanjia. Lagărul a fost extins până când a devenit primul "oraş închisoare" din China.

Aceasta a devenit cunoscut ca un loc infernal pentru practicanţii Falun Gong. Site-ul Clearwisdom al Falun Gong prezintă periodic relatări ale practicanţilor care au fost deţinuţi acolo, care includ bătăi şi electrocutări cu bastoane electrice. La un moment dat, 18 practicante Falun Gong au fost dezbrăcate şi închise cu infractori de sex masculin, care le-au violat în grup. Atât practicantele de la închisoarea pentru femei Liaoning, cât şi cele din lagărul de muncă forţată Dalian au fost violate în acest mod, potrivit Clearwisdom.

Autorul Ethan Gutmann a descris provincia Liaoning ca epicentrul recoltării forţate de organe din China. Această atrocitate a fost descoperită în Sujiatun, o suburbie a oraşului Shenyang, capitala provinciei Liaoning, unde Bo a fost guvernator între 2001 - 2004. Wang Lijun, mâna dreaptă a lui Bo în Chongqing, a vorbit în public despre supravegherea a mii de operaţiuni de recoltare de organe atunci când a fost şeful Biroului de Securitate Publică din Jinzhou City, Liaoning.

O telegramă de la Consulatul SUA din Shanghai, lansată de wikileaks, l-a citat pe Gu Su, filozof politic liberal de la Universitatea Nanjing, spunând că premierul Wen Jiabao l-a criticat pe Bo pentru că a fost dat în judecată în mai multe ţări pentru cruzimea sa faţă de practicanţii Falun Gong.

Părerea lui Wen a "găsit un sol fertil în rândul funcţionarilor care încă nutresc resentimente faţă de Bo pentru modul în care şi-a tratat familia, în special pe tatăl său, în timpul Revoluţiei Culturale," a declarat Su conform telegramei.

În 2007, Bo, pe atunci ministru al Comerţului, a fost transferat de oponenţii săi din centrul scenei politice a Chinei într-o funcţie îndepărtată de Beijing, el devenind liderul de partid al oraşului provincial Chongqing, din zona central-vestică a Chinei.

În Chongqing, Bo şi-a dezvăluit ambiţia pentru un rol de lider în PCC. El a lansat o campanie politică, ceva ce a fost întotdeauna o prerogativă a şefului PCC nu a unui lider provincial.

"Cântând cântece patriotice şi lovirea negrului" presupuneau, pe de o parte, intonarea de cântece comuniste în stil Mao, acestea fiind menite să inspire oamenii obişnuiţi să îi fie loiali lui Bo. Pe de altă parte, "lovirea negrului" a fost declarată o campanie anti-mafie şi a fost iniţial salutată de oamenii din Chongqing, care au avut de suferit de pe urma triadelor. Dar, printre cei vizaţi se aflau oameni de afaceri independenţi, ale căror averi au fost expropriate, şi oficiali PCC, care erau loiali faţă de predecesorul lui Bo.

Campania aduce cu sine sentimentul unui cult al personalităţii. Bo a montat pe o clădire un banner care spune, "Secretarule Bo, lucrezi din greu", o trimitere evidentă la "Preşedinte Mao, lucrezi din greu", un slogan popular în zilele lui Mao Zedong.

De asemenea, Bo a arătat că are legături strânse cu armata din regiunea Chongqing, organizând exerciţii militare în timp ce Hu Jintao se afla la reuniunile APEC, în noiembrie 2011. Acţiunea lui Bo i-a făcut pe unii observatori ai Chinei să înţeleagă că aceasta ar fi o sugestie a faptului că Bo ar putea lansa o lovitură de stat dacă vrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe