Parlamentarii propun măsuri pentru salvarea presei scrise

Stand de ziare.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
15.01.2013

Modificarea Legii audiovizualului şi adoptarea de măsuri pentru salvarea presei scrise se află printre priorităţile Comisiei pentru cultură a Senatului.

Senatoarea Gabriela Firea a declarat că principalul său obiectiv va fi analizarea şi sprijinirea punerii în practică a Programului de redresare economică a Televiziunii publice.

"În funcţie de rezultatul acestui program, vom vedea dacă problemele grave ale TVR au fost generate de cadrul legislativ inadecvat sau de un management defectuos şi, astfel, vom putea formula iniţiative eficiente pentru ca TVR să poată concura profesionist cu televiziunile comerciale (...) fără a mai fi o gaură neagră din punct de vedere economic", a precizat Firea.

Nici presa scrisă nu va fi uitată, Firea promiţând că se va întâlni cu reprezentanţii acesteia pentru a găsi modalităţi de a fi acordat sprijin financiar din partea Guvernului. Senatoarea a apreciat că multe publicaţii au fost afectate de criză, presa fiind "zdruncinată din temelii".

"Nu trebuie să considerăm că este o cauză pierdută. Există public şi pentru presa tipărită", a menţionat senatoarea.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a declarat că este nevoie de o nouă lege a audiovizualului.

"Eu aş dori să reducem această instituţie care reglementează audiovizualului strict la o instituţie care veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi de televiziune şi care să nu aibă absolut nicio putere de a mai pune vreodată în discuţie conţinutul emisiunilor de radio şi de televiziune, lăsând acele încălcări (...) pe seama parchetului şi pe seama altor instituţii, cum ar fi Protecţia consumatorului", a precizat Stănescu.

Senatorul a mai declarat că va aduce, pentru presa scrisă, elemente din legislaţia europeană în legislaţia românească.

"Presa nu este doar un bun al unor patroni de presă sau al unor redacţii, presa este un bun al cetăţenilor României şi, în sensul acesta, ea, făcând un serviciu public, statele, guvernele trebuie să înţeleagă că presa scrisă trebuie să supravieţuiască pentru a nu se tabloidiza în halul în care a făcut-o", a susţinut senatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor