Parfumul antic al Cleopatrei a fost recreat. Ce ingrediente conţine reţeta

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii afirmă că au recreat un parfum antic care ar fi putut fi folosit de Cleopatra. Parfumul poate fi mirosit într-un muzeu din Washington.
Sir Lawrence Alma-Tadema - The Meeting of Antony and Cleopatra
Sir Lawrence Alma-Tadema - The Meeting of Antony and Cleopatra (Public Domain)

Cercetătorii şi arheologii de la Universitatea Hawaii susţin că au recreat parfumul reginei Cleopatra. De fapt, nu se cunoaşte cu exactitate dacă regina Nilului a folosit aceste esenţe, dar oamenii de ştiinţă susţin că, pentru a produce parfumul "Eau de Ancient Egipt", au utilizat substanţe similare celor preferate de Cleopatra, cunoscută pentru folosirea parfumurilor incitante.

Reţeta a fost recreată ca umare a unui studiu realizat de câţiva arheologi care, pe lângă faptul că au cercetat formulele din textele antice, în anul 2012 au făcut o descoperire importantă. Robert Littman şi Jay Silverstein, cercetători la Universitatea din Hawaii, participau de ani de zile la săpăturile din situl Tell-El Timai - oraşul antic Thmuis - unde au fost create două dintre cele mai faimoase parfumuri ale lumii antice, Mendesian şi Metopion. "Era Chanel-ul nr.5 al Egiptului antic", a afirmat Littman.

În timp ce explorau zona, arheologii au descoperit câteva vestigii, care se presupune că ar fi fost casa unui comerciant de parfumuri. În interiorul unui vestigiu care ar fi fost laboratorul, având în vedere amforele şi fiolele găsite, au descoperit, graţie analizelor chimice, unele dintre ingredientele folosite la fabricarea parfumurilor. Cei doi, împreună cu alţi experţi ai Egiptului antic, precum Dora Goldsmith şi Sean Coughlin, au analizat ingredientele pentru a crea o esenţă bazată pe smirnă, cardamom, ulei de măsline şi scorţişoară. Parfumul intens obţinut este acum păstrat în camerele Muzeului Naţional Geografic din Washington DC, unde poate fi mirosit până pe 15 septembrie în expoziţia "Queens of Egipt".

„A fost emoţionant să simt mirosul unui parfum pe care nu l-a mirosit nimeni de 2000 de ani şi pe care l-ar fi putut folosi Cleopatra”, a afirmat Littman. Jay Silverstein, de la Universitatea din Tjumen, a menţionat faptul că este cunoscută pasiunea Cleopatrei pentru parfumuri şi există ipoteza că ar fi putut avea sute. Unele documente sugerează că parfumul Mendesian era apreciat de regină. Egiptenii antici dădeau o importanţă mult mai mare parfumurilor, decât cei din zilele noastre: erau utilizate în ritualuri, în vindecări şi erau asociate cu nemurirea, pe lângă faptul că erau folosite de elite.

Mandy Aftel, expert în parfumuri, care în 2005 a contribuit la reproducerea unei esenţe folosite pe mumia unui copil, afirmă că există posibilitatea ca parfumul recreat recent să fi fost folosit de celebra regină. „Avea diferite parfumuri pentru a ieşi în evidenţă faţă de alte femei”. Poate că Eau de Ancient Egipt nu este exact unul dintre acestea, dar cine are norocul să-l miroasă chiar şi pentru o clipă, va putea percepe adevăratele parfumuri ale egiptenilor antici.

Articole de referinţă: Cleopatra’s ancient perfume recreated; Researchers Concocted an Ancient Egiptian Perfume Perhaps Worn by Cleopat