PACT trage semnalul de alarmă: ANAF amendează românii care pleacă în străinătate. România riscă procedura de infringement

Noul cod fiscal încalcă acordul bilateral dintre UE (şi nu numai) şi România în ceea ce priveşte prevederile de a-i taxa pe cetăţenii români din străinătate sau de a-i amenda sub diferite pretexte, îi transmite PACT - platformă civică şi politică de centru–dreapta - lui Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

PACT Diaspora i-a adresat miercuri, 22 noiembrie, o scrisoare deschisă premierului României, Mihai Tudose, sesizându-i acestuia că modificările aduse Codului fiscal încalcă acordul bilateral dintre UE şi România, în ceea ce priveşte prevederile de a-i taxa pe cetăţenii români care muncesc în străinătate sau de a-i amenda sub diferite pretexte.

Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal, românii care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, trebuie să depună un chestionar la ANAF în urma căruia se stabileşte dacă aceştia trebuie să mai achite impozite în România. Totodată, trebuie să depună acest chestionar şi persoanele fizice care stau în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

De asemenea, de la începutul anului va fi introdusă o amendă de 50-100 lei pentru nedepunerea chestionarului. ANAF susţine că în cazul în care acest formular pentru stabilirea rezidenţei fiscale nu este depus, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în ţara în care îşi desfăşoară activitatea.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă transmisă, prin intermediul lui Alex Marius Ostafe, premierului Tudose.

Stimate domnule Prim-ministru,

Doresc să vă aduc la cunoştinţă că noul cod fiscal încalcă acordul bilateral dintre UE (şi nu numai) şi România în ceea ce priveşte prevederile de a-i taxa pe cetăţenii români din străinătate sau de a-i amenda sub diferite pretexte.

Cerem în mod deliberat respectarea tratatelor internaţionale cu privire la dubla impozitare, în caz contrar vom fi nevoiţi să cerem Consiliului European şi Comisiei Europene să pregătească o măsură de infringement împotriva statului român faţă de nerespectarea acordului bilateral. De asemenea, dorim să vă aducem la cunoştinţă că Italia este campioana taxelor ascunse, dar şi a sancţiunilor venite din partea UE.

Cu stimă,

Alex Ostafe – chairman PACT Diaspora”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne